Адвокат прогнозира увеличение на делата срещу пандемичните мерки

0
Маркова коментира и казуса за задължителната ваксинация в испанската автономна област Галисия, където близо тримилионното население го ще бъдат изправено пред солидни глоби, ако откаже да се имунизира
Маркова коментира и казуса за задължителната ваксинация в испанската автономна област Галисия, където близо тримилионното население го ще бъдат изправено пред солидни глоби, ако откаже да се имунизира

Абсолютните права не могат да бъдат ограничавани

"Пандемията отправи редица предизвикателства, включително по отношение на съдебната защита. Предполагам, че ще има увеличение на делата, защото се засягат все по-различни аспекти, които преди не бяха пряко свързани, но сега са косвено вследствие от мерките. Би могло да се очаква увеличение на този тип дела".

Това заяви Диляна Маркова, изпълнителен директор на "Български адвокати за правата на човека".

"Свободното движение е безспорно едно от най-големите постижения на Европейския проект, но то не е абсолютно право. С други думи то може да бъде ограничено, стига да бъде представена аргументирана преценка на съотвените институциите", добави Маркова пред телевизия Bloomberg.

"В рамките на Европейската конвенция за правата на човека малко са абсолютните права, които при никакви обстоятелства не могат да бъдат ограничавани. Но редица други човешки свободи могат да бъдат ограничавани, ако те отговорят на така наречения триизмерен тест за пропорционалност".

По думите на Диляна Маркова ограничаването на дадено право трябва да почива на законова основа, да преследва легитимна цял (като във времена на пандемия това е защитата на общественото здраве) и да бъде пропорционално на търсения ефект.

"Потенциалното задължение за ваксинен паспорт лично на мен много ми прилича на казуса със задължителното здравно осигуряване у нас. Когато преди много години то беше въведено, малко след това се заведе дело пред Конституционния съд и бе поставен въпросът до колко едно право може да бъде замемено със задължение и да бъде санкционирано с държавна санцкия при неизпълнение".

"Тогава Конституционният съд постанови, че когато става дума за обществено здраве, това е една различна плоскост, която не може да се разглежда по аналогия с общия каталог на правата", припомни изпълнителният директор на "Български адвокати за правата на човека".

Маркова коментира и казуса за задължителната ваксинация в испанската автономна област Галисия, където близо тримилионното население го ще бъдат изправено пред солидни глоби, ако откаже да се имунизира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Колкото по-стара снимка качиш, толкова по-млад изглеждаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук