Адвокат Марин Марковски: Съкратеното съдебно следствие трябва да бъде премахнато за умишлените убийства

1
а нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, заяви Свилен Максимов
а нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, заяви Свилен Максимов Видео: bTV

Няколко зверски убийства в последната година за пореден път повдигнаха въпроса – време ли е за промяна на Наказателния кодекс? В момента извършилите тежки престъпления имат възможността присъдата им да бъде намалена с една трета, ако направят самопризнания.

По темата в ефира на „Тази неделя” се включи бившият съпруг на убитата в Русе Виктория Маринова.

Осъденият за убийството ѝ Северин Красимиров получи 30 години затвор, след като се призна за виновен и поиска съкратен процес. Северин ще бъде на 51 години, когато излезе от на свобода.

За нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, тъй като, ако трябва да сме точни, той ще излезе от затвора на възраст 50 години – възраст, в която съвсем спокойно може да причини нещо такова на мен, на моята дъщеря, на някой друг обикновен човек. Така погледнато присъдата определено не е справедлива”, каза Свилен Максимов.

По думите му с така разписаните текстове в Наказателния кодекс у близките на жертвите остава чувството, че извършилите престъплението имат повече права от тях: „Отново апелирам към законодателя – направете така щото пострадалите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата закрила, а не да чувстват за пореден път, че някой решава вместо тях”.

По темата в студиото на bTV говори и адвокат Марин Марковски. Според него във всички случаи, в които има умишлени убийства, не трябва да се допуска съкратено съдебно следствие: „Трябва да се премахне съкратеното съдебно следствие само за тези случаи, като съдията може да определи наказание. Следователно това, че не се намалява с 1/3 не лишава след самопризнание не лишава съда от възможността да отмери справедливо”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари