Административният съд: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

0
„Заповедта за задържане не покрива стандарта за законност и за непроизволност”, се казва в решението
„Заповедта за задържане не покрива стандарта за законност и за непроизволност”, се казва в решението Снимка: БГНЕС

„Заповедта за задържане не покрива стандарта за законност и за непроизволност”, се казва в решението

Административният съд остави в сила решението на долната инстанция, според което заповедта за задържане на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е постановена при съществени нарушения на административно-производствените правила и е незаконосъобразна. Това става известно от решение на съда по жалба от Главната дирекция „Национална полиция“ срещу определението на Софийски районен съд. МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева. Решението на съда е окончателно.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Досега заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха отменени от районния съд, като решението за бившия министър отново се обжалва пред горестоящия съд.

Разпореденото задържане за 24 часа „не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, се посочва в решението на административния съд.

„На практика съдът обявява, че задържането на Арнаудова е било незаконно, произволно и несъразмерно”, посочи пред БТА адвокат Станислава Каракушева, която е защитник Арнаудова. Тя обясни, че задържането е незаконно, защото не са изложени мотиви и фактически обстоятелства, за да се осъществи, и е несъразмерно, защото от доказателствата по делото не се установява необходимост от прилагането на 24-часово задържане.

Адвокат Каракушева заяви още, че се надява на сходен резултат и по делото в административния съд за задържането на Владислав Горанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    любопитен
    Е, сега вече остава Просто Киро и Кокорчо да предложат Бойко Дамаджанов не за шеф на КОНПИ, а направо за президент на България. Такава "компетентност" лъха от този така наречен доцент, че направо ме ужасява какви студенти и бъдещи юристи подготвя.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари