АБСУРД В РУСЕ: Потъващият блок "Русия" е одобрен за саниране

4
Няма пари за укрепване, но за саниране имало
Няма пари за укрепване, но за саниране имало Видео: БНТ

150 души, които живеят в потъващия блок в Русе, са притеснени, защото сградата им е одобрена за саниране, а има нужда от укрепване.

Блокът започва да пропада след земетресението през 1977 година и в момента в горната си част има отклонение от 72 сантиметра. Сградата е 10-етажна и всички живеещи в нея се надяват да няма нов силен земен трус, който би бил пагубен за всички, предава БНТ.

Потъващият блокРусия” в Русе е одобрен за саниране още при първия прием на документи преди 2 години. Тогава отпуснатите средства са повече, но реално работата не започва. Причината - той има конструктивни проблеми и преди да се подменят инсталациите и дограмата се търси вариант за укрепването му.

Татяна Василева е домоуправител на блокРусия” и казва, че още при учредяването на сдружението за саниране на сградата в него са се включили всички собственици. Това, което ги е мотивирало, е нуждата той да бъде обезопасен и да спре да се сляга.

Татяна Василева - домоуправител: ”Вратите ни не се затварят, ако се пусне вратата, тя автоматично се затваря на югоизток, водата също се изтича на югоизток, когато се измива блокът, просто има голямо отклонение и не могат да си поставят добре прозорците и дограмата.”
Хачик Лебикян: "Наклон голям... Най-парадоксалното е - имам стенен часовник в хола, който, за да работи точно, трябва да бъде много наклонено закачен на стената.”

Укрепването на сградата може да стане чрез заздравяване на основите, според заключенията на геолози и геодезисти. Община Русе вече е сигнализирала Регионалното министерство за необходимостта от укрепване и цялата документация по казуса с блок "Русия" ще бъде внесена до 25 юни за разглеждане. Очакванията на хората са ведомството да отпусне пари за конструктивното му заздравяване и едва след това сградата да бъде санирана.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари