Абсолютно забранено е внасянето на свинско месо от България към Гърция

0
Десислава Танева: Нормално е да очакваме, че ще има нови огнища
Десислава Танева: Нормално е да очакваме, че ще има нови огнища Снимка: БГНЕС

 

Гръцкото министерство на земеделието в петък е въвело допълни ограничителни мерки, за да се предпази от разпространението на африканска чума по свинете.

Абсолютно забранено е внасянето на свинско месо от България към Гърция.

Проверките ще бъдат постоянни на потока от туристи или хора, които преминават границата, заяви земеделският министър Десислава Танева пред парламента по време на близо 2-часовото изслушване за ситуацията с разпространението на африканска чума по свинете. Министърката допълни, че с повишено внимание ще се следят всички гранични контролнопропускателни пунктове с България, пише 24 часа.

Танева обясни, че сред мерките за справяне с кризата са създадените зони на рестрикция - 3 км предпазна и 10 км надзорна.

Близо 90 000 прасета в свинекомплекси ще бъдат убити като мярка срещу заразата, след като там бяха открити болни животни.

До момента има 21 огнища при домашни свине в 6 области - Бургас, Плевен, Русе, Търговище, Велико Търново и Враца. Има и засегнати индустриални ферми, които са близо с 90 000 прасета.

Министърката уточни, чепрез юли-август и донякъде септември е пикът на това заболяване.

“Нормално е да очакваме, че ще има нови огнища”, допълни тя. И уточни, че обстановката е много динамична, като един от рисковете за разпространение са домашните прасета заради липсата на мерки за биосигурност. Африканската чума е икономическа болест, не е опасна за здравето на хората, акцентира Танева.

“Ще тръгнем на интензивно претърсване в рискови зони за умрели диви свине - информили сме дружинките”, обясни министърката и посочи, че е важно дружините да бъдат стимулирани при намерено прасе. Танева посочи, че опитът на другите държави с депопулация на дивите свине показва, че най-добре се справят ловните дружинки, защото познават района, затова е важно да има стимул за намерен умрял глиган.

И обясни, че има идея в радиус от 200 км от огнищата да се обхождат горите поне по 1-2 пъти на седмица, а когато в продължение на месец не бъде открит труп на свиня, това ще означава, че чумата е отминала.

Александър Сабанов от “Обединени патриоти” обясни, че зърнопроизводители са му разказали, че прекупвачи на реколтата ги съветвали да продават сега, защото има риск културите също да бъдат засегнати. Той призова Танева да обясни от трибуната на парламента, че това са спекулации.

“Всяко упражнение на тази тема е национално предателство. Няма никаква опасност. Това е недопустимо говорене”, категорична бе министърката. И обясни, че от 12 години има африканска чума по свинете, като в момента са засегнати 23 държави на 3 контитента. Тя даде за пример Украйна, която е сред основните страни зърнопроизводители и също има чума.

В дебатите Стоян Мирчев от БСП поиска оставката на Танева, вицепремиера Томислав Дончев и на директора на Българска агенция за безопасност на храните Дамян Илиев заради разпространението на заразата.

“Аз мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази криза звучи като облекчение. Казвам го най-откровено”, заяви Танева в кулоарите на парламента.

“Когато чувам от трибуната опозицията какво говори - просто ние искаме да сме достатъчно образовани като ниво, разбиране, грамотност и да имаме манталитет, като развитите европейски държави. Това без знание и интелигенция в общуването между политици няма как да стане. Ние сме в невероятна криза”, категорична беше Танева.

По-късно в петък от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че в индустриална ферма в село Голямо Враново, Русенско, е констатирано ново огнище на африканска чума по свинете. Положителните проби били доказани след лабораторно изследване на 26 юли.

Свинекомплексът е със затворен производствен цикъл, в него се отглеждат около 30 000 животни

Той попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

“Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на изискванията на националното и европейското законодателство”, казаха от БАБХ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари