98% от хората в Европа дишат токсичен въздух

1
Най-тежко засегнатата държава в Европа е Северна Македония
Най-тежко засегнатата държава в Европа е Северна Македония

Най-тежко засегнатата държава в Европа е Северна Македония

98% от европейците дишат токсичен въздух. Това показва проучване на изданието „Гардиън“, което определя откритията като „драматична здравна криза“, предава bTV.

Анализ на данни, събрани с най-модерните технологии - сателитни снимки и измервания на повече от 1400 наземни станции – разкриват катастрофалната картина на въздуха, който дишаме на стария континент. 98% от хората живеят в райони с изключително високо съдържание на фини прахови частици, като на места те надвишават допустимото според СЗО замърсяване в пъти.

Най-тежко засегнатата държава в Европа е Северна Македония. Почти две трети от населението на страната живее в райони със замърсяване повече от четири пъти над нормата на СЗО за PM2,5. Четири района имат замърсяване шест пъти над нормата, като сред тях е и Скопие.

Въздухът на Източна Европа е значително по-замърсен от този в Западна. Изключение прави северната част на Италия, където е съсредоточена индустрията на ботуша.

Изданието е създало интерактивна карта, която показва в цяла Европа стойностите на фини прахови частици според нормите на СЗО.

Какво е PM2,5?

Това са фини прахови частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малко от това. Те са изключително опасни, тъй като при вдишване могат да преминат през тъканите и да навлязат в кръвоносната система, като по този начин оказват ефект върху почти всички органи в тялото.

PM2,5 са частици, които се произвеждат основно от горенето на изкопаеми горива.

Какво показват данните?

  • Почти всички жители на Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Полша, Словакия и Унгария дишат въздух със съдържание на фини прахови частици два пъти над нормата, определена от СЗО.
  • Повече от половината население на Северна Македония и Сърбия живеят с въздух, в който съдържанието на токсично замърсяване е четири пъти над нормата.
  • В Германия три четвърти от населението живее в райони с два пъти повече замърсяване на въздуха от нормата. В Испания тази цифра е 49%, а във Франция – 37%.
  • Близо 30 млн. европейци живеят в райони, където концентрацията на фини прахови частици е поне четири пъти над нормата.

На обратния полюс – в Швеция няма район, в който замърсяването да е повече от два пъти над нормата. Даже има райони и под тази норма.

Основните замърсители са добре познати – индустрия, трафик, отопление и земеделие.

Какви са данните за България?

Според интерактивната карта на „Гардиън“ цялата ни страна е под влиянието на изключително токсичен въздух.

Най-замърсени са зоните около София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Хасково Русе, Плевен и Бургас.

За нашата страна въздухът е най-чист в Копривщица, но въпреки това съдържанието на фини прахови частици там е малко над нормата на СЗО за безопасен въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Русенец
    До 1: Тия, нищо няма да ти помогнат. Само им прочети отчетите за получените сигнали от граждани. Обърни внимание кои сигнали са окачествени като неоснователни. Ще се уплашиш.
  • 2
    1
    Даниел
    Време е псевдоеколозите от Русе да спасят цяла Европа! Хайде, Балетиста, бабата от Риосв и Сандиту да се включат! Пускайте телефоните на видеозапис!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари