9 лечебни пролетни билки

0
Експертите препоръчват да не пропускате това време и да събирате лечебни растения
Експертите препоръчват да не пропускате това време и да събирате лечебни растения

Експертите препоръчват да не пропускате това време и да събирате лечебни растения

Лечебните билки помагат в борбата с различни заболявания, тонизират и укрепват имунната система. Някои растения в началото на сезона придобиват специална сила, заради което са толкова ценни. Берат се по различно време на годината, включително и в ранна пролет, отбеляза Actualno.com.

Пролетта е времето на пробуждането на природата, когато самата Вселена говори за възраждането на живота. Експертите препоръчват да не пропускате това време и да събирате лечебни растения, които ще се превърнат в източник на сила и добро настроение. Можете да ги използвате не само по време на болести, тъй като чаят с мащерка или мента е приятен по всяко време на годината.

Коприва. Първите издънки на коприва са особено ценни, затова се опитват да ги приготвят преди цъфтежа. Инфузията на коприва е полезна за косата, има общоукрепващи свойства и представлява склад от витамини. Първата лятна копривена супа се приготвя от пресни издънки.

Брезови пъпки. Време е да подготвите пъпките - ранна пролет, когато те все още не са започнали да растат, разкривайки нежни листа. Те имат отлични укрепващи, но и антипиретични, кръвопречистващи и противовъзпалителни свойства.

Борови пъпки. Това растение ни дава не само витаминен заряд, но и отлично средство за лечение на дихателните органи. Смолите и етеричните масла помагат за укрепване на имунната система и устойчивост на вирусни заболявания.

Подбел. Отвара от листата на това растение се справя добре с кашлицата. Изсушените части на растението ще бъдат отлична витаминна напитка, която е толкова необходима след дълга зима за укрепване на имунитета.

Дъбова кора. Тази отвара перфектно се справя с възпалението, подобрява структурата на косата, а също така се бори с изгаряния и други кожни раздразнения.

Листа от червена боровинка. Събирането на растението започва с първите размразени петна. Сочните еластични листа се справят отлично с доставката на витамини, имат благоприятен ефект върху настроението и също така стават незаменими при бъбречни заболявания.

Ружа. Коренът на това растение е ценна находка. С него ще бъде по-лесно да се борите с треска, да повишите имунитета и да облекчите възпалението. Бере се през април и май, докато растението още не е цъфнало.

Репей. Корените и листата на това растение се използват за облекчаване на възпалението, използват се за укрепване на косата, а също така се приготвят билкови отвари за борба с кашлицата.

Живовляк. Това растение помага в борбата с възпалението. Листата се използват за облекчаване на болки при натъртвания, а отварата се използва за облекчаване на кашлица и бързо изхвърляне на храчки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари