800 милиона български евромонети ще заменят стотинките

1
Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети
Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети Снимка: Dunavmost

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети

Българската народна банка (БНБ) обяви официално вчера, че е приключила процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. Последната стъпка от този процес включваше одобрението на Съвета на ЕС, което е било получено в началото на този месец.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

По този повод БТА потърси коментар от подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който е ръководител на управление "Емисионно". Той посочи, че в БНБ се изпълнява програма за отсичането на евромонети с българската национална страна.

- Г-н Гюров, вчера стана известно, че Съветът на Европейския съюз е одобрил дизайна на националната страна на евромонетите. Какви са практическите измерения на този процес?

- Това е още една стъпка в процеса на присъединяване на България към еврозоната. С полученото одобрение от Съвета на ЕС БНБ ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1,2,3, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро). Ние вече изпълняваме програмата за това пробно отсичане, която включва най-различни етапи. Един такъв е осигуряването на заготовките за евромонетите, който вече е преминат и те са поръчани. Сега предстои тези заготовки да постъпят в Монетния двор на БНБ и да започне изсичането на монетите.

- Какъв е следващият етап?

- След като бъдат изсечени в пробните тиражи, трябва да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка. Получаването на такъв сертификат за "Монетен двор" ЕАД ще означава, че ние можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети.

Общо около 800 млн. монети ще трябва да бъдат издадени, като това ще стартира, след като страната ни официално бъде одобрена за присъединяване към еврозоната.

- Какво ще стане с пробния тираж в момента, в който страната ни стане част от еврозоната?

- Очаквам всичките изсечени монети да се влеят в официалния тираж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    1
    Аз съм
    Нямате си и идея колко ще поскъпне всичко за обикновения работещ българин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари