8 ползи за здравето от карфиола

1
Защо карфиолът е суперхрана?
Защо карфиолът е суперхрана?

Защо карфиолът е суперхрана?

Карфиолът е един от най-полезните зеленчуци, които можете да консумирате. Той е с високо съдържание на хранителни вещества, антиоксиданти и други съединения, които имат редица благоприятни ефекти за здравето.

Ето 8 от най-добрите ползи за здравето на карфиола:

Съдържа много хранителни вещества

Карфиолът е с много ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини, минерали и други хранителни вещества. Всъщност, той съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото ни.

Ето някои от хранителните вещества, които се съдържат в карфиола:

Витамин С: 77% от препоръчителния дневен прием

Витамин К: 20% от препоръчителния дневен прием

Витамин В6: 11% от препоръчителния дневен прием

Фолиева киселина: 14% от препоръчителния дневен прием

Пантотенова киселина: 7% от препоръчителния дневен прием

Калий: 9% от препоръчителния дневен прием

Манган: 8% от препоръчителния дневен прием

Магнезий: 4% от препоръчителния дневен прием

Фосфор: 4% от препоръчителния дневен прием

Има високо съдържание на фибри

Карфиолът е чудесен източник на фибри, които са важни за храносмилането и здравето на червата. Диетата, богата на фибри, е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

Добър източник на антиоксиданти

Карфиолът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на клетките от увреждане. Антиоксидантите в карфиола са свързани с намаляване на риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания.

Може да помогне при отслабване

Карфиолът е с високо съдържание на фибри и вода, които могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време. Това може да ви помогне да намалите приема на калории и да отслабнете.

Богат е на витамин В4 (Холин)

Холинът е важно хранително вещество, което участва в много процеси в тялото, включително поддържането на клетъчните мембрани, синтезирането на ДНК и поддържането на метаболизма. Холинът също така може да помогне за намаляване на риска от чернодробни, сърдечни и неврологични заболявания.

Богат на сулфорафан

Карфиолът съдържа антиоксиданта сулфорафан, който има много благоприятни ефекти. Сулфорафанът е свързан с намаляване на риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Нисковъглехидратна алтернатива на зърнените и бобовите растения

Карфиолът е чудесен начин да увеличите приема на зеленчуци и да спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати. Една чаша карфиол съдържа само 5 g въглехидрати, докато една чаша ориз съдържа 45 g въглехидрати.

Лесно приложим към диетата

Карфиолът е много лесен за добавяне към диетата. Може да го консумирате суров, сварен, задушен или печен. Освен това той може да се използва в много рецепти и да се комбинира с различни ястия.

Карфиолът е суперхрана, която предлага редица ползи за здравето. Той е с високо съдържание на хранителни вещества, антиоксиданти и други съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от много хронични заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари