8 полезни приложения на черния пипер, за които не си чувал

0
Черният пипер помага за намаляване на тютюнопушенето, облекчаване на кашлицата, отстраняване на излишната слуз от дробовете и още много други
Черният пипер помага за намаляване на тютюнопушенето, облекчаване на кашлицата, отстраняване на излишната слуз от дробовете и още много други

Черният пипер помага за намаляване на тютюнопушенето, облекчаване на кашлицата, отстраняване на излишната слуз от дробовете и още много други. Въпреки малките си размери, този натурален продукт е толкова мощен, че може да бъде използван за различни цели, включително и лечебни. Ето някои от тях.

  • Поддържа цвета на дрехите.

Лесно може да съживите цвета на старите дрехи само с помощта на черен пипер. Всичко, което трябва да направите, е да изсипете 1 чаена лъжица от натуралния продукт в пералнята, преди да внесете прането. Тази процедура ще ви осигури свежест и яркост на цветовете за по-дълго време.

  • Облекчава кашлицата.

Черният пипер насърчава кръвообращението и способства за елиминиране на излишната слуз от дробовете. За тази цел може да използвате натуралния продукт по 2 ефективни начина.

Чай от черен пипер - Изсипете 1 чаена лъжица прясно смлян черен пипер в чаена чаша вряла вода и поставете капак на съда. Оставете го да престои за 15 минути, след което прецедете течността и към нея добавете 1 супена лъжица мед. Разбъркайте добре всичко и консумирайте напитката на малки глътки, за да може да елиминирате грипа и настинката по един лесен начин.

Консумация на лимон с черен пипер - Старателно измийте един лимон, след което го разрежете на две. Поръсете го с прясно смлян черен пипер и го консумирайте. По този начин вие ще може да облекчите кашлицата и болките в гърлото.

  • Помага за спиране на тютюнопушенето.

Едно изследване, публикувано през 2013 г. в "Списание за алтернативна медицина", установява, че вдишването на изпарения от масло на черен пипер може да помогне за отказване от тютюнопушене. Изследователите твърдят, че методът е особено подходящ за намаляване на тютюневия глад по един ефективен начин.

  • Пречиства белите дробове.

Черният пипер действа като естествен деконгестант. Той съдържа полезни вещества, които помагат за облекчаване на дихателните пътища и отпушване на носа. Изсипете 5 капки етерично масло от черен пипер, заедно с 2-3 капки евкалиптово масло, във вряща вода и вдишайте изпаренията. Ще се почувствате много по-добре.

  • Облекчаване на мускулни болки.

Масажът с масло от черен пипер помага за облекчаване на мускулните болки след тренировка, чрез насърчаване на кръвообращението и намаляване на напрежението в засегнатата област. Смесете 2 капки масло от черен пипер с 4 капки масло от розмарин и нанесете сместа върху болното място с леки масажиращи движения.

  • Подобрява храносмилането.

Черният пипер стимулира производството на солна киселина, която помага за разграждане на храната, като заедно с това подобрява храносмилането.

  • Грижи се за кожата.

Черният пипер помага за почистване на кожата в дълбочина, насърчавайки кръвообращението и елиминирайки замърсяванията по нея.

  • Лекува рани.

Антибактериалните свойства на черния пипер способстват за по-бързото кръвосъсирване и зарастване на рани и прорези.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари