8 години затвор за фалшив сертификат в Украйна

0
В страната ще бъде засилена отговорността за измами с медицински документи
В страната ще бъде засилена отговорността за измами с медицински документи Снимка: iStock / Getty Images

В страната ще бъде засилена отговорността за измами с медицински документи

В Украйна искат да затегнат наказанията за производството и използването на фалшиви COVID-сертификати. Съответният законопроект може да бъде приет от депутатите във вторник, 2 ноември, на извънредно заседание на Върховната Рада, пише украинското издание “Главред“, цитирано от агенция "Фокус".

Според председателя на комисията по национално здравеопазване на Върховната Рада Михаил Радуцки, подготвеният за разглеждане законопроект ще предвижда наказателната отговорност за фалшифициране на сертификати за ваксинация и PCR тестове. „Ако това е повторно нарушение на фалшифициране на документи, се предвижда до осем години затвор. Става дума за тези, които ги произвеждат. За тези, които използват, административната отговорност там също се увеличава на 50 хиляди гривни (3200 лв)", каза той.

Трябва да се отбележи, че през септември Министерството на здравеопазването обяви, че властите подготвят законодателен акт, въз основа на който в Украйна ще бъде засилена отговорността за измами с медицински документи за коронавирус. По-специално, става дума за сертификати за ваксинация срещу коронавирус и сертификати за противопоказания за ваксинация. Според ведомството хората с фалшиви документи представляват заплаха за обществото.

Различни служители имат право да проверяват COVID-сертификатите в Украйна: полицаи, шофьори на градския транспорт. влакови кондуктори, работници в търговски и развлекателни центрове, представители на Министерството на здравеопазването, служители на Държавната служба по храните и санитарни лекари. Изданието припомня, че в Киев от 1 ноември 2021 г. е разрешено да се използва обществен транспорт само с COVID-сертификат. Санкцията за нарушение е 17 хиляди гривни (1100 лв). Министърът на здравеопазването Виктор Ляшко каза, че в Наказателния кодекс на Украйна трябва да има специален член за фалшифициране на Соvid-сертификати. Министерството възнамерява да разобличи служители, замесени в незаконни дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари