70% от асансьорите в България са опасни

3
Експерт съветва хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат, защото това е най-често срещаният повод за злополука
Експерт съветва хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат, защото това е най-често срещаният повод за злополука Снимка: Dunavmost / Архив

Експерт съветва хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат, защото това е най-често срещаният повод за злополука

70% от асансьорите в жилищните сгради у нас са опасни и част от тях са за спиране. Това показват данните на Българската асансьорна асоциация. От много висок риск са асансьорите в обществените сгради, където всеки ден стотици хора ги използват.

Григор Къшов - главен директор в Главна дирекция "Технически надзор", обясни в ефира на БНТ колко често трябва да се извършва техническа проверка, как се случва това и как да действаме при авария.

"Най-честите проблеми при асансьорите е неминал технически преглед - това е установено при нашите проверки най-масово. Бих искал да кажа на хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат. Това е най-често срещаният повод за злополука. Срокът за изчакване е 1 час по закон на поддържащата фирма. Ако няма устройство за спешно повикване в асансьорите, то те са незаконни и трябва да бъдат спрени веднага. При нашите проверки нарушения в обществените сграда нямаше, единствено бяха установени в жилищни сгради. При сградите от старото строителство бих казал, че асансьорите са по-качествени, но са вече морално и физически остарели. В много сгради вече асансьорите се обновяват", обясни Григор Къшов - главен директор в главна дирекция "Технически надзор".

Той допълни, че новите асансьори, които отговарят на европейските изисквания, са безопасни. Те минават специална комисия, която ги проверява. Един път в годината минава инспектор, който ги преглежда, а поддържащата фирма минава поне веднъж в месеца да ги проверява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Стефан
    Наречете ме руски трол, но в Русия мислят за хората. Там имаха същите проблеми, но приеха държавна програма за подмяна на асансьорите и ако не се лъжа държавата пое 10 или 25% от цената на асансьора. В София моя близка ходи вече година пеша до шестия етаж. Блокът им е голям и с два асансьора.Нов асансьор струва около 30- 40 000 лева, което е непосилна цена.Прибавете още поне 5 000 за демонтаж на стария и технически преглед на новия
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари