7 русенци ще навършат пълнолетие в деня на изборите

1
Общо 1342 младежи ще могат да гласуват за пръв път в Русенско
Общо 1342 младежи ще могат да гласуват за пръв път в Русенско Снимка: БГНЕС

Общо 1342 младежи ще могат да гласуват за пръв път в Русенско

203 542-ма избиратели от Русенско ще могат да упражнят правото си на вот в 336 секции. В 86% от секциите или в общо 290 ще се гласува машинно, в останалите 46 от секциите пък ще се гласува на хартиена бюлетина. В 20 секции ще има по две машини, като 19 от тях са в община Русе.

Другата секция с две машини в региона ще бъде в село Новград, община Ценово. Интересен факт е, че за първи път право на вот в община Русе ще имат 1342-ма души, от които в деня на изборите седем ще навършат пълнолетие.

Очаквано най-много секции има на територията на община Русе – 216. Две от тях са подвижни, т.е. за хора с увреждания, а в последствия в тях ще могат да гласуват и лица, поставени под карантина заради Ковид-19. Четири са в социални заведения. Съответно по една има в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, в Центъра за психично здраве и ареста. Към момента само две лица с коронавирусна инфекция са заявили желание да упражнят правото си на вот.

В близо 97% от секциите в община Русе изборите ще се проведат машинно. Само в седем постоянни секции, както и в двете подвижни и четирите в болниците и ареста вотът ще бъде на хартия.

В Борово секциите са десет, като в осем от тях ще има по една машина. Що се касае до Бяла, секциите са 26. 23 от тях са постоянни, една е подвижната, а другите две са в Многопрофилната болница „Юлия Вревска“ и в Държавната психиатрична болница. В 16 секции от секциите в Беленско вотът ще бъде машинен.

Във Ветово секциите са 23, от които две са подвижните. По една машина ще има във 19 от местата за избор. В Две могили секциите са 15, като 11 от тях са с по една машина. 18 пък са секциите в Иваново. И там отново в преобладаващата част вотът ще е машинен – в 12 от секциите. В Сливо поле секциите са 17, като само в две изборите ще се проведат на хартиени бюлетини. В най-малката община от региона – Ценово секциите са 11, от които едната е подвижна. В пет от секциите ще има по една машина, а в една – две.

Колкото до броя на избирателите логично най-много хора с право на глас има в община Русе – 145 071, а най-малко в Ценово – 3629.

До днес три социологически агенции са подали искане в РИК за провеждане на екзитпол. Това са „Галъп Интернешънъл“, „Маркет Линкс“ и „Тренд“.

Навсякъде в региона изборният ден ще започне в 07:00 ч. и ще приключи в 20:00 ч.. При необходимост може да се удължи с час. Никоя от секциите няма да се възползва от възможността за стартиране в 05:00 ч. сутринта.

В рамките на изборния ден се предвиждат и три пресконференции – в 11:45, 16:45 и 21:00 ч. Първите две ще се проведат в Кръгла зала на Община Русе, а последната в „Арена Русе“. Възможна е промяна в часовете, за която представителите на медиите ще бъдат своевременно информирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари