7 неща, на които никой не ме научи на шофьорските курсове

3
Със сигурност шофьорските курсове са важна част и никак не е изненада, че и там нещата не са наред
Със сигурност шофьорските курсове са важна част и никак не е изненада, че и там нещата не са наред

В България нещата рядко се случват както трябва и това е правило, не изключение. Всеки ден четем черните статистики по пътя и не откриваме начин, по който да се справим товам, пише actualno.com. 

Със сигурност шофьорските курсове са важна част и никак не е изненада, че и там нещата не са наред. 

Често обсъждам с други как са минали техните курсове. Историите са почти винаги едни и същи. Липсват страшно много основни елементи, които са нужни, за да може един неопитен шофьор да вземе книжка и да се качи да управлява автомобил. Много важни неща изобщо не се включват като задължителни, а трябва да са. 

1. Паркиране

Нито на изпита, нито по време на курсовете, нито веднъж не са ме учили как да паркирам. Успоредно, паралелно... нещата се знаеха само на теория. Интересно е как след като вземеш книжка, сядаш зад волана и се молиш да намериш място като за тир, за да можеш да оставиш колата, без да блъснеш нещо. 

2. Каране по тъмно

Нито един път не сме излизали с инструктора ми вечер. А всеки шофьор знае трудностите на шофирането по тъмно и тънкостите, за които все пак трябва да имаш опит.

3. Зареждане на бензиностанция

Ясно е, че не се изисква висше образование. Обаче всички сме гледали смешните клипчета по интернет, в които млади шофьори тръгват със забравен маркуч в резервоара или такива, които дори не знаят от коя страна на колонката да застанат. 

4. Под предния капак

Дори не знаехме как се отваря, да не говорим за това какво има под него. Елементарно е да знаеш как и къде да си долееш вода за чистачките, без да объркаш казанчето с това антифриза. Реално обаче, никой не ти показва. 

5. Извънградско каране

Едва ли някой взима книжка с мисълта, че ще кара само в града. Всички часове ти минават с каране със скорост, която не надвишава 50 км/ч. Взимаш книжка и излизаш да покараш извънградско, за да се научиш... сам. 

6. Тръгване по баир

Едно време, когато родителите ми са взимали книжки, тръгването по много стръмен баир е била задължителна част. На полигоните е имало изкуствено направен такъв. Не тръгнеш ли, късат те. Всеки неопитен шофьор знае, че това е задача с повишена трудност. 

7. Смяна на гума

Дори няма нужда да споменаваме колко важно е да умееш да си смениш гумата. Всичко се случва и трябва да си подготвен. Не е сложно и не е нужно само мъжете да се оправят с това. Ако имаше кой да ни научи, щяхме да се чувстваме по-спокойни, когато шофираме.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари