7 министри са сигурни за новото правителство

0
ВМРО настояват, че трябва да вземат пет министерства
ВМРО настояват, че трябва да вземат пет министерства Снимка: БГНЕС

Дали пет министерски кресла или четири – това изглежда една от основните дилеми, които ГЕРБ и „Обединени патриоти” трябва да решат, преди да успеят да сформират правителство.

Иначе в новия кабинет вече били ясни седем имена – премиер ще е Бойко Борисов, а Томислав Дончев, Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Николина Ангелкова и Екатерина Захариева също били сигурни.

Дончев ще се занимава с еврофондовете, Горанов ще отговаря за финансите, Павлова ще е регионален министър, Московски си поема транспорта, Ангелкова ще се грижи за туризма, а Захариева – за правосъдието, пише в. „Труд”.

Почти сигурно е, че шефът на Александровска болница Костадин Ангелов ще поеме здравеопазването. До края на миналата седмица фаворит за поста бе началникът на ВМА ген. Николай Петров, но в последния кастинг той отпаднал заради близостта си с бившия държавен глава Росен Плевнелиев.

От днес, 24 април, преговорите ще се водят вече лично от Бойко Борисов. Засега само от ВМРО настояват, че трябва да вземат пет министерства. От НФСБ и „Атака” обаче пресметнали, че им се падат четири. Голямата загадка засега е как ще бъдат разпределени икономическото и енергийното министерство. Засега за енергийното министерство има две кандидатури – на Валери Симеонов и на предишния енергиен министър Теменужка Петкова. За икономическото министерство „Атака” предлага бившия шеф на агенцията по приватизация Емил Караниколов.

Интересно ще е и относно вътрешното министерство. ГЕРБ изглежда залага на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, но бившия зам.-вътрешен министър Филип Гунев също е силна кандидатура, пише „Флагман”. Министерството на отбраната в крайна сметка може да поеме ген. Константин Попов, а Красимир Каракачанов да е вицепремиер с ресор силовите министерства. Попов пое ВВС след президента Румен Радев, но напусна, за да влезе в политическата надпревара за парламента. Всеизвестно е, че той и Радев са в много обтегнати отношения.

За министерството на екологията от „Обединени патриоти” са си харесали друг експерт – Нено Димов. Патриотите искат и културното министерство, за което претенции имат бившият кмет на Пловдив, който е и настоящ депутат – Славчо Атанасов, както и Петър Николов, който набързо прелетя през ДСБ, ДБГ и финишира в “Атака”. Николов бе водач на листата в Ловеч, но не успя да влезе в парламента. Фаворитът на ГЕРБ за културата е Вежди Рашидов, а за екологията – Ивелина Василева. Искрен Веселинов пък може да стане социален министър.

Патриотите имат амбиции и за земеделското министерство, но по-вероятно е да не го получат. Възможно е Десислава Танева отново да е министър, независимо че очаква да стане майка на близначки. Бившият шеф на фонд “Земеделие” Румен Порожанов също е възможен вариант .

Иначе е сигурно, че министрите отново ще са 17. Не е ясно дали вицепремиерите ще са трима или четирима.

 

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари