7 фирми в русенско с пълно данъчно облекчение

0
Офисът на НАП в Русе може да предостави информация на всички предприемачи, който желаят да научат повече
Офисът на НАП в Русе може да предостави информация на всички предприемачи, който желаят да научат повече

Седем фирми от русенска област са се възползвали от възможността за преотстъпване на корпоративен данък през 2015 г. на основание на чл. 184 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ при условията на минимална помощ, съобщават от Приходната агенция, пише Топ новини.

Според текста в Закона, корпоративният данък се преотстъпва в размер до 100 % на данъчно задължени лица за данъчната им печалба от извършваната производствена дейност, включително производство на ишлеме, когато са изпълнени едновременно няколко условия.

Първото е производствената дейност да се извършва единствено в общини, в които за предходната година преди текущата има безработица със или над 25 на сто по-висока от средната за страната за същия период – в случаите на минимална помощ.

Второто условие е данъчно задълженото лице да извършва производствена дейност в изпълнение на проект за първоначална инвестиция единствено в общини, в които за предходната година преди годината, в която се подава формуляр за кандидатстване за помощ, има безработица със или над 25 % по-висока от средната за страната за същия период – в случаите на държавна помощ за регионално развитие.

Следващите  2 изисквания са през целия данъчен период в предприятието да се подържат не по-малко от 10 работни места, като най-малко 50 % от тях са заети пряко в извършваната производствена дейност и не по-малко от 30 на сто от персонала са лица с постоянен адрес в общините, попадащи в регионите за това данъчно облекчение.

Има и други задължителни условия, които са изброени подробно в чл. 188 и чл. 189 от ЗКПО, съответно в случаите на минимална помощ или на държавна помощ за регионално развитие.

Актуалният списък на общините е в приетата от Министерството на финансите Заповед № ЗМФ-86/01.02.2016 г. за утвърждаване на общини с безработица със или над 25 на сто по-висока от средната за страната за 2015 г.

За Русенска област това са всички общини с изключение на Русе – неприятен факт, но и даващ възможност предприемчиви бизнесмени да се възползват, както от данъчното облекчение за преотстъпване на корпоративния данък, така и да намерят за своите предприятия по-евтина работна ръка в малките селища, отколкото в областния град.

През 2015 г. в офиса на НАП в Русе са подадени 7 декларации от юридически лица за ползване на тази преференция. Най-много са за предприятия в община Сливо поле – 4 бр. и по 1 бр. от фирми в общините Ветово, Две могили и Борово.

Офисът на НАП в Русе може да предостави информация на всички предприемачи, който желаят да научат повече за възможностите, заложени в чл. 184 на ЗКПО, с които държавата се стреми да подпомогне развитието на бедните региони с местни производства, да намали безработицата и да задържи младите хора в родината.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари