7 души починаха от легионела в полски град на границата с Украйна

1
Повече от 100 души са инфектирани
Повече от 100 души са инфектирани

Повече от 100 души са инфектирани

Офицери от полската служба за вътрешна сигурност се опитват да открият източника на смъртоносно огнище на болестта легионела в стратегическия град Жешув близо до границата с Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията добавя, че повече от 100 души са инфектирани със смъртоносното заболяване и седем души са починали.

Регионът на Жешув в югоизточната част на Полша е ключов транзитен център за международната военна помощ за Украйна. Освен това там са разположени около 10 000 американски военни.

Служители от полската Агенция за вътрешна сигурност обследват различни обекти в Жешув, но се съсредоточават основно върху водопроводите, за които експерти смятат, че е възможно да са източник на бактерията, причиняваща заболяването. Заместник-министърът, отговарящ за държавните специални служби, Станислав Зарин, заяви, че опитите на Русия да "всее паника" сред съюзниците на Украйна са една от причините за инспекциите.

"Това е фактор, който ни накара да предприемем действия, с които да елиминираме някои сценарии", каза Зарин.

Инфектирани са най-малко 113 жители на намиращия се на около 80 километра от границата с Украйна град Жешув. Седмината починали са били възрастни и са боледували от хронични заболявания. Градските власти и експерти смятат, че става въпрос за необичайна ситуация.

Представители на градската управа са свикали кризисна среща, на която са решили утре да бъде извършена дезинфекция с хлор и озон на водопроводи в Жешув.

Легионелата инфектира белите дробове и се пренася чрез вдишване на заразени водни пръски, а не чрез консумация на вода. Тя обикновено се предава в места като хотели, болници или офиси, където бактерията се е размножила например в климатичните системи или по чешми и душове, които не се употребяват често.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Лаб
    Aa там няма лаборатории на ФАЩ.
  • 4
    1
    А така
    Където има американски военни, все нещо такова става,защо ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари