63% от жителите на област Русе вече са преброени

0
Малко повече от ден остава до крайния срок, в който всеки ще може да се преброи електронно, напомниха от НСИ
Малко повече от ден остава до крайния срок, в който всеки ще може да се преброи електронно, напомниха от НСИ Снимка: Областна администрация

Малко повече от ден остава до крайния срок, в който всеки ще може да се преброи електронно, напомниха от НСИ

Преброяването на хартия обаче се удължава с още седмица и така то ще продължи до 10 октомври. 

63% от жителите на областта или общо 134 677 души са се преброили вече, като приблизително 53% от тях са избрали да го направят по електронен път, стана ясно сред среща между заместник областният управител на област Русе д-р Стефка Караколева с директора на Териториалното статическо бюро Диана Самхарадзе.

Останалите 47% са предпочели да бъдат посетени от преброител. Областта остава на четвърто място по активност в настоящото 18-о преброяване на населението и жилищния фонд в страната, като преди Русенско са София, Варна и Габрово. Разликата между третата и четвъртата позиция е едва 0.3%. Най-активни от общините в Русенско се оказват Сливо поле, следвани от Ценово и Русе съответно със 72,16%, 64,7% и 64.5%. Най-малък процентен дял от населението се е преброил за момента във Ветово – 52.24%. След първата тройка са общините Бяла, Борово, Две могили и Иваново, където преброилите се са съответно 64.06%, 58.91%, 56.91% и 52.73%.

Заместник областният управител д-р Стефка Караколева апелира за това повече хора да се възползват от електронното преброяване, тъй като освен че пести време, то се оказва и много по-удобно за попълване на информацията от домакинствата. Също така, преброявайки се електронно, всеки от нас помага на Националния статистически институт, като съкращава част от времето за обработка на получените данни.

Припомняме, че в Териториалното статистическо бюро, намиращо се на ул. „Църковна независимост“ 16, етаж 11 от 09.00 до 18.00 часа работи специализиран център за оказване на съдействие на желаещите да се преброят. Там гражданите ще могат да се преброят електронно на лаптопи и таблети, предоставени от НСИ и при необходимост ще им бъде осигурено съдействие. На място разполагат с предпазни маски и дезинфектанти, така че да се спазват всички противоепидемични мерки. Средно по около двама – трима души на ден се възползват от услугата. Всеки може да потърси съдействие на *2021 или на 02 907 84 30 от 09.00 до 21.00 часа всеки ден, включително събота и неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари