63-ма бежанци заловени край Шабла, две деца са в болница - полуумрели от глад и жажда!

0
63-ма бежанци заловени край Шабла, две деца са в болница - полуумрели от глад и жажда!
Снимка: Блиц

64 нелегални имигранти бяха задържани на борда на яхта в района на Шабла. Голяма част от хората са афганистанци, в групата има сирийци и турци.

По данни на МВР информацията за плавателен съд, пътуващ с непостоянна скорост и променлив курс в района на Шабла, е постъпила на 16 август около 14:45 в дежурната част на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас.

Плавателният съд се е придвижвал със скорост около 5 възела в направление Румъния и капитанът му не е отговарял на повикванията изпращани от Локален координационен център-Галата. За проверка на ситуацията е бил изпратен граничен патрулен кораб. Служителите на гранична полиция установили на място ветроходна яхта с българска регистрация, управлявана от капитан - турски гражданин, с около 60 човека на борда, които се определяли като нелегални имигранти, съобщава "БГНЕС".

По информация на командира на патрулния кораб, на яхтата е бил установен непълнолетен младеж в тежко здравословно състояние, който се нуждаел от лекарска помощ.

16-годишният младеж бил изпратен до Каварна. След преглед на място от екип на спешна помощ се установило, че е наложително момчето да бъде приведено в спешния център на МБАЛ "Св. Анна" – Варна, а по-късно и до спешен детски кабинет в МБАЛ "Св. Марина" – Варна, където да остане за лечение.

Днес рано сутринта задържаната и конвоирана от катери на гранична полиция яхта акотсира на "Морска гара – Варна". На борда й са установени 64-ма души, по-голямата част от които афганистански граждани, петима сирийски граждани, двама турски граждани, от всички тях 18 жени и 16 деца.

Две деца от групата с 64-те нелегални емигранти са хоспитализирани в Университетската болница „Света Марина”, пише "Блиц". „На 3 и 16 години са и са приети в детски спешен кабинет. И двете са с тежка дехидратация, а също така не се яли никаква храна от четири дни. Момчето, което е на 16 години, има и заболяване - вроден сърдечен порок, но към момента няма никакви оплаквания, освен това, че е гладно”. Това обяснява шефката на лечебното заведение – д-р Жанета Георгиева. Все още на Морска гара, където акостира открадната яхта на LZ Yachting, модел Bavaria 33 Cruiser, има различни медицински специалисти, които преглеждат свалените от борда й сирийци и афганистанци. Първи на място се отзоваха от Българския червен кръст, екипи на „Бърза помощ” и кмета на Варна Иван Портних, със своя заместник по сигурността – Тодор Иванов. Докато спешните медици транспортираха двете деца към болницата, на Морска гара дойде и шефката на РИКОЗ-Варна.

Няма признаци за инфекциозни заболявания. Съществуват рискове от чревни инфекции, каквито са специфични за географските ширини, откъдето идват емигрантите и след едно такова пътуване може да се случи. Няма признаци за тежък респираторен синдром, като МЕРС, например, който се разпространява в Северна Африка. В групата няма хора с това инфекциозно заболяване”. Това заяви пред БЛИЦ шефката на РИОКОЗ-Варна д-р Светла Станева. Тя добави, че всички емигранти са ваксинирани и ще останат под наблюдение. Предстои дезинфекция на помещенията, а на плавателния съд вече е направено.

В момента нелегалните емигранти са настанени в общежитие на „Гранична полиция”. След като всички служби приключат с действията по компетентност, 64-мата чужденци ще бъдат транспортирани в бежански лагери.

Източник: БЛИЦ БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари