600 нови фиданки ще се разлистят в община Ценово

0

600 нови фиданки ще зашумят в деветте населени места на община Ценово.

В кампанията по залесяването се включиха служители на общинската администрация и кметствата, членове на пенсионерските клубове и работници от временната заетост.

Дръвчетата са безвъзмездно дарение от Фондация „77“ и основател на инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“. „Това е една чиста идея от хората за хората, която има за цел да подпомага засаждането на нови дървета за България“, сподели Илия Колев – лесничей в общинската администрация. Фиданките са от традиционни местни видове – бял и черен бор, цер и явор, и бяха доставени от лицензирани разсадници. През тази година от Фондация „77“ ще предоставят на желаещите общини от цялата страна над 100 000 дървета. Благородната инициатива придобива все по-голяма популярност – за последните шест години с помощта на доброволци са засадени повече от 270 000 фиданки.

Младите дръвчета бяха разпределени по кметствата в общината предимно за засаждане в паркове и места за отдих. Най-много фиданки ще се разлистят в Ценово и Долна Студена, където бяха засадени повече от двеста дръвчета. „Организацията по засаждането беше поставена изцяло на доброволни начала. Сами изкопахме дупките, засадихме и поляхме дръвчетата. Пенсионерските клубове в населените места поеха ангажимент да продължат да се грижат за дръвчетата“, допълва младият лесничей. С част от дръвчетата започна да се облагородяват районите около заслоните за воден туризъм по поречието на река Янтра. В близките години около биваците на лодкарите в Долна Студена, Ценово, Белцов и Кривина ще се оформят своеобразни горски пояси. По инициатива на пенсионерския клуб в Ценово част от фиданките бяха предоставени за облагородяване на района в местността Бог баир. Хората от третата възраст отново впечатлиха с работоспособността  и показаха активна гражданска позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари