60 души са под карантина в Русенско

6

Към момента няма нито една положителна проба за коронавирус в Русенско.

Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ се отлага, идеята е 60-то юбилейно издание на фестивала по възможност да се състои в периода между 19-ти септември и 4-ти октомври тази година. Поводът е заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се преустановява посещението на всякакви културни мероприятия, в т.ч. и кина. Забранява се провеждането на масови мероприятия, в които участват деца, а също така евентуалното провеждане на спортни събития ще се извършва без публика.

Това стана ясно от състоялото се днес заседание на Областния оперативен щаб във връзка с коронавируса, което беше водено лично от областния управител Галин Григоров, неговия заместник Валентин Колев и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Също така Регионалната здравна инспекция ще трябва да създаде организация лечебните заведения на територията на областта да заделят резерв от легла и да се организира работата на персонала в случай на необходимост. Що се касае до УМБАЛ „Канев“ стана ясно, че инфекциозното отделение разполага със 17 легла и с възможност за увеличаване на капацитета до 34.

Предприети са мерки в отделен корпус да се разкрият допълнително 30 легла. УМБАЛ „Медика – Русе“ могат да реагират веднага с 20 допълнителни легла, като от ръководството изразиха становище, че при спешна необходимост биха могли да увеличат още капацитета.

Към момента на територията на региона няма констатирани случаи на заболяването COVID-19.

Броят на лицата в Русенско, които са поставени под доброволна карантина спада и понастоящем те са около 60 души. От проведените съвместни проверки за спазване на наложените ограничения стана ясно, че 3 лица не са намерени на адресите си. Единият от тях е напуснал страната, а другите двама се е оказало, че живеят на различен от посочения от тях адрес. Затова предстои провеждането на повторни проверки.

Обсъдена беше и възможността в Русе да заработи лаборатория за изследване на кръвни проби за наличие на заразата. По този начин времето за реакция ще бъде сведено до минимум, а освен това градът се намира на една от най-натоварените граници в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари