6-те неща от всекидневието, които те ослепяват

0
Неизвестни фактори, които унищожават зрението ти
Неизвестни фактори, които унищожават зрението ти

Образование

Британски учени са се убедили от своя опит, че висшето образование статистически уврежда зрението два пъти по-често, колкото средното. Това са всички книги и компютърни екрани.

Решението да се откажете от университета (ако учите) е неправилно, така че трябва да се опитате да ограничите времето пред монитора и да си намерите хоби, което ще ви извади от аудиторията (или офиса) на улицата.

Вашите пръсти

Триенето на сънените очи нанася вреди на деликатните капиляри около клепачите, което води до преждевременно стареене на кожата. И нещо още по-лошо – търкането на очите след порив на вятъра на пясъчен плаж: чужди тела могат да надраскат роговицата и да предизвикат свръхчувствителност към светлина или инфекция, влошаваща зрението.

Решение: Ако все пак се наложи да търкате очите си заради сърбеж, използвайте безимения пръст, а не показалеца или средния. Натискът ще бъде по-слаб, и очите ви ще останат по-дълго млади.

Физзарядка за очите

Вашите очни ябълки се контролират от мускули. И точно така както вашите бицепси се нуждаят от тренировки. А гледането в една точка на екрана през целия ден – това е като да ходите само от колата до офиса и да се чудите, че имате слаби крака.

Решение: Ако работата ви е свързана с компютър, не забравяйте да правите упражнения за очите. И се уверете, че мониторът не стои твърде близо до вас (най-малко на 30 см). Вие не искате да отидете на лазерна корекция на зрението? На всеки 20 минути премествайте погледа си към нещо в далечината и след това обратно към нещо близко на всеки 15 секунди. Повторете пет пъти, за да премахнете умората на очите.

Хубаво време

Вече знаете, че ултравиолетовите лъчи са вредни не само за кожата, но и за очите. Ето защо можете да използвате не само слънцезащитен крем, но също така и слънчеви очила. Но лъчите могат да бъдат вредни заради облаците, което води до катаракта и макулопатия.

Решение: Тъмните очила при липса на слънце на някой може да изглеждат като арогантност. Но здравето е по-важно, нали? И не си купувайте слънцезащитни очила от улични търговци.

Цигари

Заради тютюнопушенето се увеличава рискът от отслабване на зрението четири пъти, а рискът от катаракта – три, твърдят учени от Харвард.

Решение: Първо, добре е да спрете пушенето. На второ място, хапвайте салата. Съдържащите се в листните зеленчуци лутеини подобряват нощното зрение, а бета каротеноидите забавят стареенето на ретината. Има ги много в морковите и повече в зелето.

 Чипс

Във всеки пакет с чипс има голямо количество сол и омега-6 мастни киселини, които предизвикват сухота в очите и дразнене. Същото важи и за всички солени храни.

Решение: Пийте повече вода и яжте повече сьомга. Мазните риби съдържат киселини омега-3, които имат положително въздействие върху овлажняването на очите.

Източник: ДРУГИТЕ НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари