6 причини да се топнете в ледена вода

0
За да ви агитираме в полза на тази полезна практика, днес ще изброим 6 нейни предимства
За да ви агитираме в полза на тази полезна практика, днес ще изброим 6 нейни предимства Снимка: Getty Images

Плуването в студена вода, както може да се досетите, най-често се практикува през зимата.

Не е задължително обаче да чакате студените месеци.

Съгласно правилата на Международната асоциация по плунаве в студени води, единственото, което ви трябва, е вода с температура под 5 градуса по Целзий.

За да ви агитираме в полза на тази полезна практика, днес ще изброим 6 нейни предимства. Разбира се, преди да пристъпите към студената вода, консултирайте се с лекар.

1. Подсилване на имунната система

Ефектът на студената вода върху имунната система е добре проучен. Тя спомага за увеличаване на количеството на левкоцитите, тъй като организмът е принуден да реагира на силно променилите си условия.

С времето тялото започва по-добре да се мобилизира. Това е и основната причина, поради която хората, които редовно се къпят със студена вода, рядко боледуват. 

2. Високо ниво на ендорфина

Ендорфините се произвеждат от мозъка, за да може човек да се чувства добре при определени действия. Плуването в студена вода е именно такова състояние, което стимулира изработването на хормона на щастието.

3. Подобряване на циркулацията на кръвта

Плуването в студена вода води до силен прилив на кръв. Така организмът сгрява крайниците. Повторните редовни въздействия стимулират приспособяването към студа. За възрастните и болните хора този ефект е изключително важен.

4. Повишаване на либидото

Студената вода традиционно се разглежда като начин за сексуално стимулиране. Съвременните учени са доказали, че тя повишава либидото.

Пребиваването в студена вода води до повишаване на нивото на естрогена и тестостерона, което оказва безспорно позитивно влияние върху фертилността и либидото. Оттук се подобряват увереността, самооценката и настроението.

5. Горене на калории

В студена вода се натоварва работата на сърцето, което е призвано да се справи с преохлаждането. Това води до изгаряне на повече калории, отколкото при плуването в топла вода.

6. Понижаване на стреса 

Стресът е бичът на съвременния свят. Поради това е важно да знаем как да се справяме с него. Плуването в студена вода засилва физическите и умствените способности на организма.

Много изследвания говорят, че има връзка между редовното плуване в студена вода и понижаването на нивото на стреса.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари