6 ползи от пиенето на вода с бамя

3
Рецепта как да си приготвите лековита вода с бамя
Рецепта как да си приготвите лековита вода с бамя Снимка: Дело

Ако четете това, сигурно сутрин на гладно пийвате чаша вода с лимон. Сега обаче ще се убедите, че вода с бамя е доста по-добър начин да прочистите тялото си и да си помогнете при някои здравословни неразположения.

Осен че бамята съдържа витамини В и С, калий, калций и фолиева киселина, този зеленчук има шест основни ползи за здравето.

Помага при бъбречни заболявания

Бамята има положителен ефект при заболяване на бъбреците. Редовният прием на зеленчука под каквато и да е форма, помага за разграждането на камъните и изхвърлянето им с урината.

Бамята може да помогне за намаляване на кръвната захар

Бамята понижава доказано нивата на кръвната захар. Този зеленчук съдържа антиоксиданти и фибри, които могат да помогнат на хора с или с риск от диабет.

Бамята е с високо съдържание на фибри

Високото съдържание на фибри прави бамята идеална за храносмилателната система. Помага да храносмилате по-ефективно, държи ви по-сити за по-дълго време.

Бамята намалява нивата на стрес

Антиоксидант, открит в семената на бамя има антистресов ефект за човешкия организъм.

Помага при чернодробни заболявания

Изследване доказва, че бамята има защитен ефект при увреден черен дроб, което се дължи на антиоксидантите в бамята.

Премахва умората

Проучване от 2015 г. установи, че в комбинация с ежедневната физическа активност добавянето на бамя към хранителния режим на дневна база може да ви позволи да тренирате по-дълго без умора и да се възстановите по-бързо след упражнения.

Ето как да си приготвите вкъщи лековита вода с бамя:

Бамята може да се добави към супи, яхнии и салати. Но, ако наистина не харесвате вкуса на бамята, а искате бърз и лесен начин да извлечете някои от предимствата на този зеленчук, направете си вода с бамя.

Всичко, от което се нуждаете, са три до пет шушулки сурова бамя и чаша вода. Накиснете ги за една нощ в чаша вода, а на сутринта изпийте на гладно цялата чаша. Можете да нарежете шушулките бамя, които ще направят водата леко горчива. Това от своя страна ще позволи на водата да извлече още повече от полезните съединения на бамята.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари