6 области вече са в критичната червена зона на COVID-19

0
На открито ще трябва да носим маски от четвъртък. Те ще бъдат задължителни до края на ноември, освен ако епидемичната обстановка не се промени и случаите не намалеят
На открито ще трябва да носим маски от четвъртък. Те ще бъдат задължителни до края на ноември, освен ако епидемичната обстановка не се промени и случаите не намалеят

За първи път заразаните с COVID-19 у нас в рамките на денонощие са над 1000. 1024 души са дали положителни проби. От направените над 4 400 теста, положителните са 23.2 на сто

6 области вече се намират в критичната червена зона с над 120 заразени на 100 000 души население, пише БНТ. Освен Търговище и Благоевград, притеснителен е вече броят положителни за коронавирус в София-град, Габрово, Шумен и Сливен.

В други 14 области броят на заразените вече е между 60 и 119 на 100 000. В зелената зона е само една област - Видин. След като ситуацията през април там беше критична, заразените сега под 20 на 100 000.

На открито ще трябва да носим маски от четвъртък. Те ще бъдат задължителни до края на ноември, освен ако епидемичната обстановка не се промени и случаите не намалеят. Решението бе обявено от здравния министър в Ловеч.

По-рано днес се проведе среща на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. Те също подкрепят въвеждането на мярката, която определят като най-леката възможна. Карантината също ще бъде намалена от 14 на 10 дни при липса на симптоми.

А защо се налага промяна в мерките - в момента вървим нагоре по брой нови случаи?

Днес имаме най-много пациенти в тежко състояние в реанимация от началото на епидемията - почти 90. Продължаваме да бъдем на пето място в Европа по смъртност на 100 000. Починалите станаха повече от 1000 души за месеците, в които се борим с вируса. Минахме 30 000 заразени от март месец досега. За пръв път само за денонощие случаите са над 1000. Рекорден е броят на заразените медици днес - над 70.

Ако мерките се спазват стриктно, здравните власти очакват заболеваемостта да спадне с 30%. А ако броят на заразените намалее видимо и процентът на положителните тестове се задържи под 25, носенето на маска на открито може да бъде отменено и преди края на ноември.

"Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски. Има вече достатъчно количества навсякъде. И стичаме, че от четвъртък - утре заповедта ще стане факт и маските на открито ще бъдат задължителни за всички. Пак искам да подчертая дебело, че прследваме медицински цели. Нашата основна цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения и респективно и по-малко от тях да умират в лечебни заведения", обясни проф. д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

От четвъртък ще има промяна и в срока на карантиниране.

"Ще бъде намалена карантината от 14 на 10 дни при липса на клинични симптоми на 10-ия ден", каза проф. д-р Костадин Ангелов.

Двойно се е увеличила заболеваемостта в страната в сравнение с началото на октомври. Това показва анализ на Центъра по заразни и паразитни болести. А според Европейския център за контрол върху заболяванията към днешна дата страната ни вече е преминала границата от 120 заразени на 100 000 души население. Това означава, че сме в червената зона на Европа.

Последните седем дни само в София новозаразените са близо 2000 души. Заради епидемичната обстановка, Музикалния театър преустанови спектаклите си до 1-ви ноември.

В Окръжна болница няма свободни легла, в Пирогов капацитетът също е запълнен - като резерв се пазят 15 интензивни легла, 10 от тях за деца. В Александровска болница до дни ще бъдат разкрити легла за неусложнени пациенти, но на този етап те разполагат само с легла в реанимацията. От днес са разкрити 20 допълнителни легла в две частни болници.

Ситуацията в страната също е усложнена. Шуменската болница продължава да е в критично състояние, заради недостиг на медици. Въпреки призива за помощ, никой все още не е изявил желание да лекува пациенти с коронавирусна инфекция.

"Трябва да има някакви нормативно разписани правила, задължителни, при които да има възможност да работим заедно всички лечебни заведения", каза д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Столичната здравна инспекция също търси доброволци. Те ще помагат при въвеждане на данните в информационната система и ще прозвъняват контактните лица.

В Добрич търсят микробиолози за диагностика с пср тестове. Всички проби от областта сега се пращат във Варна, но това забавя с дни установяването на положителните случаи. Общината е готова да разкрие лаборатория, но няма персонал.

"Ние разполагаме всичко на всичко с 4 лаборанта, които се чудим понякога къде по-напред да изпратим", каза Д-р Светла Ангелова - директор на Регионална здравна инспекция - Добрич.

Студенти от Медицинския колеж в Благоевград ще могат да карат стажовете си в болницата в Гоце Делчев, която е препълнена, за да помагат на медиците. Въпреки страховете, които имат относно коронавируса, младите хора смятат, че могат да бъдат полезни.

"Ако се налага, ако има нужда, ще поема риска и ще отида. Притеснявам се за всички, вирусът е притеснителен за всички, но не можем да оставим пациентите и семействата им", каза Лидия Цветкова, студент в Медицинския колеж в Благоевград.

От РЗИ Благоевград обявиха, че поради изчерпан лимит, утре няма да издават направления за безплатен PCR тест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари