6 месеца визите до Тайланд ще са безпатни

1
Облекченията важат за 21 държави и целят да стимулират туризма в страната
Облекченията важат за 21 държави и целят да стимулират туризма в страната

Тайландското правителство удължи с шест месеца до август 2017 г. програмата си за безплатни туристически визи за 21 страни.

България също е сред държавите, които могат да пътуват до екзотичната страна без да заплащат такса за виза. До този момент българите плащаха такса за издаване на туристическа виза в размер на 52 лв. В случай, че молбата за виза е подадена при пристигане в азиатската държава, туристите няма да плащат както досега 56 долара, а почти двойно по-малко. 

Облекченията важат за Андора, Бутан, България, Китай, Кипър, Етиопия, Фиджи, Индия, Казахстан, Латвия, Литва, Малдивите, Малта, Папуа Нова Гвинея, Румъния, Сан Марино, Саудитска Арабия, Тайван, Украйна и Узбекистан.

Програмата за безплатни визи за туристи премахва временно таксата от 1000 бата (28.50 долара) при кандидатстване в тайландски посолства или консулства. Също така е намалена наполовина - до 1000 бата - таксата за подаване на съответната молба при пристигане в Тайланд. Съответните органи ще намерят начин да компенсират Министерство на външните работи на Тайланд, което ще изгуби около 7.5 млрд. бата от пропуснатите такси.  Първоначално се предвиждаше програмата да приключи на 28 февруари 2017 г.

Мярката бе предприета от правителството на страната с цел да се стимулира туризма и тя даде резултат. През 3-те месеца, в които чуждестранните туристи можеха да се възползват от безплатни визи, туристическият поток в страната се е увеличил с 12.4%. Това каза правителственият говорител Сансерн Каевкамнерд.

По данни на Туристическия орган на Тайланд (TAT) миналата година страната е била домакин на близо 33 млн. чуждестранни посетители. Стимулиращата мярка бе взета след спада на туристическият поток, предимно от Китай. Тенденцията започна, след като тайландското правителство наложи ограничения на евтините екскурзии, оказващи натиск на китайските туристи в страната да купуват продукти или услуги, които не са включени в програмата им. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари