6-годишно дете в Русе спаси своята баба, получила инсулт

10
При симптоми на животозастрашаващото състояние, пациентът трябва до 3 часа да бъде транспортиран до болница, обяснява д-р Росица Кръстева
При симптоми на животозастрашаващото състояние, пациентът трябва до 3 часа да бъде транспортиран до болница, обяснява д-р Росица Кръстева Снимка: Снимка: д-р Росица Кръстева / УМБАЛ "Медика"

При симптоми на животозастрашаващото състояние, пациентът трябва до 3 часа да бъде транспортиран до болница, обяснява д-р Росица Кръстева

Внучка спаси своята баба, която е получила инсулт. 6-годишното дете е участвало в здравно-образователна програма за разпознаване симптомите на заболяването и е успяло да реагира адекватно в ситуацията. Възрастната пациентка е настанена в отделението по Нервни болести на УМБАЛ “Медика”. Жената е един от новопостъпилите пациенти в русенската болница.

Само за първите две седмици на януари в специализираното отделение на лечебното заведение са приети над 30 човека с инсулт. Специалистите отчитат двойно увеличение на пациентите с животозастрашаващото състояние, каза в интервю по Дарик Радио д-р Росица Кръстева – началник на отделението. През най-горещите летни месеци – юли и август в болницата са лекували средно по 25-30 пациенти с това заболяване месечно, като техният брой е бил почти същия и през месеците ноември и декември, които също бяха топли.

Специалистите споделят, че отчитат и повишаване на броя на пациентите с лош контрол на артериалното налягане и световъртеж. По думите на д-р Кръстева тревожната тенденция се дължи и на рязкото застудяване след по-топли периоди, което води до свиване на кръвоносните съдове и повишаване на артериалното налягане. Специалистът посочва, че най-застрашени са хората с хронични заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения, мозъчно-съдова болест, съдови заболявания на крайниците и диабет, както и всички в напреднала възраст. Обикновено при пациентите с артериална хипертония през летния период кръвното налягане е по-ниско, поради което те намаляват или спират лечението си, докато през зимата, когато температурата навън падне, получават хипертонична криза, преходни нарушения на мозъчното кръвоснабдяване или исхемичен мозъчен инсулт.

По Дарик д-р Росица Кръстева препоръча на хората в рисковите групи да избягват продължителен престой на открито, при минусови температури, също така да поддържат нормална стайна температура в жилищата си, да приемат топли напитки, но не алкохол. Много важно е да проследяват редовно два пъти дневно кръвното си налягане, при нужда да посещават личния си лекар или кардиолог и да приемат предписаното им лечение. При поява на оплаквания като главоболие, световъртеж да не се самолекуват, а да потърсят специализирана лекарска помощ.

Симптомите на мозъчния инсулт са увисване на устния ъгъл и изкривяване на лицето, внезапна слабост или изтръпване на ръка и крак, внезапна промяна в говора. При тези оплаквания по най-бързия начин, до 3-4 часа, пациентът трябва да бъде транспортиран до спешно отделение в болница, където се провежда съвременно лечение на инсулта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Спонсор
    Обикновено там ходят СЛАВЯНИ от СЕЛЯМЕТЯ И ТРАКЦИЯТА с платени осигуровки!
  • 3
    5
    иво
    Как ме излъга тая докторка май 2016 г.влизаш в болницата след 2 дни ще правим ЯМР, а след 2 часа ме вкараха за снимка и ми направиха Скенер после разбрах,че в Медика нямали ЯМР и ми каза дискова херния,а излезе тазобедрена става
  • 1
    4
    Дядо
    Бабата е що годе става,ама не искам да я срещам. Р.К., Росица Кирилова, Росица Кирова, абе все някоя е била поканена от МО за освещаването на знамената у софето. Да е здрава Докторката и да лекува Хората.
  • -2
    3
    Я....я....
    Мацката хубава уа..а.... бива.Сладурана.
  • 8
    2
    До Браво
    Това е доктор Р.Кръстева,началник на отделението.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари