5155 именници празнуват Йордановден в Русе

2
На Богоявление имен ден празнуват още Богомил, чието име носят 177 мъже, Божидаровците са 293-ма, Борислав се наричат 683 русенци, а Боян - 357
На Богоявление имен ден празнуват още Богомил, чието име носят 177 мъже, Божидаровците са 293-ма, Борислав се наричат 683 русенци, а Боян - 357

Общо 5155 именници празнуват на Йордановден в Русе, сочат данните на отдела "Гражданско състояние" в крайдунавския град. Най-разпространеното име - Йордан, носят 1608 души, а Йорданка - 943 жени.  Йордана и Данка се казват 285 жени.

На Богоявление имен ден празнуват още Богомил, чието име носят 177 мъже, Божидаровците са 293-ма, Борислав се наричат 683 русенци, а Боян - 357.

На този ден имен ден празнуват още: Дана, Божан, Данчо, Данка, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Бетина и др.

Богоявление е един от най-древните християнски празници, който разказва за явяването на Бог по време на Кръщението, на Исус в река Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста.  Ваденето на Светия кръст от водите на Дунав в Русе е по обяд.

Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. По обичай след това се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет, на който се обновява светената вода в храмовете.

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят "света" вода. На реката измиват домашната икона и своите лица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари