50 лева глоба за шофьор без обезопасителен колан в Русе

3
Русенецът не успя да убеди съда, че шофирането с половин колан не е нарушение
Русенецът не успя да убеди съда, че шофирането с половин колан не е нарушение Снимка: Dunavmost

Шофьорът е обжалвал наложената санкция, но Районният съд не се произнесе в негова полза

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба на В. А. за управление на МПС без поставен обезопасителен колан, е потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

Около 08:30 часа на 19.04.2021 г. В. А. управлявал лек автомобил „Ланчия“ по ул. „Стефан Стамболов“, когато бил спрян от полицейски служители. В хода на извършената проверка било констатирано, че обезопасителният колан, с който било оборудвано МПС-то, е закопчан между водача и облегалката на седалката, като ремъкът, минаващ от лявото рамо до дясната страна на таза, е пред него, а частта, обхващаща самия таз – липсва. В тази връзка на В. А. бил съставен акт, а впоследствие и наказателно постановление, което оспорил пред съда с мотив, че е бил с поставен колан.

С решение от 16.08.2021 г. Районен съд – Русе е потвърдил наказателното постановление, приемайки за безспорно установено, че водачът е управлявал автомобила без обезопасителен колан. Поставен по описания по-горе начин, според съда също е било налице нарушение, тъй като разпоредбата на закона въвежда задължение за водачите да ползват обезопасителни колани, а не само част от тях. „Следва да се посочи, че използването на обезопасителен колан по неправилен начин не би позволило да се постигнат преследваните от законодателя цели с въвеждането на подобно задължение, а именно опазване здравето и живота на водача.“ – пише още в решението на Районен съд – Русе.

Касационната инстанция е счела, че правилно са преценени доказателствата по делото, от които по несъмнен начин са доказани описаните фактическа обстановка, нарушението и авторството на деянието. Според тричленния съдебен състав, Районен съдРусе правилно е приел, че наложеното наказание е определено съответно на извършеното нарушение, като в случая то е определено в абсолютен размер от законодателя и размерът му не подлежи на преценка.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 50 лв. на В. А., вече е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    До 3
    Адмирации за коментара!Кратко,точно ,ясно и разбираемо...
  • -1
    6
    Димитър
    Никъде в закона не е споменато, как се поставя юолана
  • 3
    5
    Това е
    Масово явление 90% от автомобилите пристигащи за ремонт в сервиза ми са с постоянно закопчан колан и само се пехвърля горната част над главата.
  • -8
    4
    Dzver
    Това са престъпни съдилища , човека е поставил колан , тълкуват в полза на престъпните организирани групи да рекетират народа. Няма задълзително изискване ,как да се постави колана , а да е поставе ,като променят закона ,тогава да съдят.
  • 4
    3
    Селски тарикат ...
    Както се казва:Тарикатите носели вода на баламите! Нека затова тоя тарикат В.А. сега да си плати 50 кинта + съд. и адвокатски разноски за гяволъка...!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари