5 жени, участвали в Освобождението на България

0
България трябва да се гордее с  достойните жени с лъвски сърца, които са дали своя значителен принос за Освобождението
България трябва да се гордее с достойните жени с лъвски сърца, които са дали своя значителен принос за Освобождението

На 3 март по традиция отдаваме почит на всички онези смели българи, които са се борили за свободата на България. Сред тях обаче има и много достойни жени с лъвски сърца, които са дали своя значителен принос за Освобождението.

Ето кои са те, пише woman.bg

Тонка Обретенова

Баба Тонка, както е по-известна, е пример за човек, посветил безкористно целия си живот на родината, макар в повечето случаи това да й е носило страдания. Георги С. Раковски е приятел с нейния съпруг, Тихо Обретенов, от когото Тонка има 7 деца. Известният революционер често гостува в семейния им дом, като най-често дискутираната тема е тази за свободата на българите. Идеята я запалва и скоро домът ѝ става сборище на революционерите. С молби и подкупи успява да замени смъртната присъда на част от четниците, заточени в Мала Азия. За да не остане в забвение безименния гроб на обесения в Русе Стефан Караджа, Тонка го отбелязва, а по-късно скришом взема неговия череп и го пази като свещена реликва.

Райна Княгиня

През 1875 г. тя основава в Панагюрище женско ученолюбиво и благотворително дружество, участие в което вземат както млади девойки, така и възрастни панагюрки. Там бъдещата знаменоска учи жените да шият, да бродират, да се грижат добре за децата си, но и да обичат поробеното си Отечество и да бъдат готови да се жертват за него. Това, което променя съдбата на младата патриотка, несъмнено е срещата ѝ с бележития революционер Бенковски, който ѝ възлага важната задача да ушие така известното българско знаме “Свобода или смърт”.

Христина Хранова

По време на Априлското въстание Христина е в Батак, бие се редом с всички смели мъже и по чудо е сред малцината оцелели. Жестокото клане не успява да я откаже от високите революционни идеи. Решава да учи онова, с което ще може да бъде от истинска полза на Отечеството. Христина е първата действаща акушерка в България, помагайки на над 3500 деца да се появят на бял свят. Казваме “действаща”, защото Райна Княгиня е първата дипломирана такава, но дълги години не работи по специалността си.

Мария Иванова Сутич

Тази дама оставя следа в историята като единствената българка, присъединила се към “Хвърковатата чета” на Бенковски. След потушаването на въстанието, Мария се оттегля със съпруга си и останалите живи четници в Стара планина, но не след дълго са заловени и хвърлени в Софийски затвор, за да бъдат измъчвани.

Стояна Драгановска - “Нишанджийката”

Стояна е родена в известен бунтовнически род в Ново село. Тя язди, борави добре със сабята и стреля безпогрешно. Заедно с баща си, брат си, чичо си и братовчедите, тя се включва усилено в подготовката на Априлското внимание. Когато мигът настъпва, Стояна се бие рамо до рамо с мъжете, като остава на позиция и стреля, за да могат другите мъже да се оттеглят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След дълъг размисъл как да кръсти новата си кръчма, бай Гроздан лепна табела "Напоителни системи!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук