5-те най-търсени професии през 2023 година

6
Специалистите по изкуствен интелект и машинно обучение заемат първо място в списъка с най-търсени професии
Специалистите по изкуствен интелект и машинно обучение заемат първо място в списъка с най-търсени професии

Специалистите по изкуствен интелект и машинно обучение заемат първо място в списъка с най-търсени професии

През април Световният икономически форум публикува някои проницателни данни в своя “Доклад за бъдещето на работните места през 2023 г.”. В него са очертани няколко професии, които се развиват значително, докато други – административни или секретарски, същевременно намаляват. Особено внимание е обърнато на STEM областите: “Най-бързо развиващите се роли днес се дължат на технологиите, дигитализацията и устойчивостта.”

В светлината на последното развитие в тези сфери специалистите по изкуствен интелект и машинно обучение заемат първо място в списъка с най-търсени професии. След тях се нареждат експертите по устойчивост, анализаторите на бизнес разузнаването и на информационната сигурност.

С нарастващия акцент върху възобновяемата енергия, тъй като светът напредва към нулева нетна околна среда и намален въглероден отпечатък, работните места за инженери по възобновяема енергия и инженери по инсталации и системи за слънчева енергия също са в относително прогресивен растеж. Ако вече работите в някоя от тези области, това е фантастично. Ако обаче имате интерес към технологиите и устойчивото развитие, това са някои полезни професии, които бихте могли да разгледате, пише за Forbes Рейчул Уелс. Прочетете нататък за повече информация за всяка от тях и как да влезете в тази сфера:

Специалист по изкуствен интелект и машинно обучение

В доклада на LinkedIn “Бъдещето на работата”, публикуван през август 2023 г., се посочва: “Делът на глобалните англоезични обяви за работа, в които се споменава GPT или ChatGPT, се е увеличил 21 пъти от ноември 2022 г.” Неотдавнашно проучване на 365 Data Science прогнозира, че търсенето на специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение ще нарасне с 40% от 2023 г. до 2027 г., като средните заплати ще започват от $153 000 годишно.

Как да получите тази длъжност:

Кариерата в областта на изкуствения интелект и машинното обучение изисква бакалавърска степен по компютърни науки или наука за данните. Освен това ще ви трябват познания, опит, прогресивна квалификация и свободно владеене на компютърни езици и езици за програмиране, както и на математика. Познанията по статистика също са полезни. Можете да надградите бакалавърската си степен чрез преминаване на кратки курсове по машинно обучение или чрез продължаване на магистърска степен със специализация в областта на изкуствения интелект.

Специалист по устойчивост

Специалистите по устойчиво развитие работят в рамките на една или няколко организации, за да разработват и прилагат устойчиви политики и практики в корпорациите. В тази удовлетворяваща роля ще отговаряте за разработването и управлението на инициативи за устойчивост и ще работите с множество вътрешни заинтересовани страни, за да реализирате тези инициативи, включително всички свързани с тях усилия за изграждане на търговска марка. Средната заплата на специалист по устойчиво развитие в САЩ варира между $65 000 и $81 000 годишно.

Как да получите тази длъжност:

Като начало е идеално да имате бакалавърска степен в областта на бизнеса или науките за околната среда. След това можете да натрупате опит чрез разработване и прилагане на устойчиви практики на начално ниво, което ще докаже на вашия или потенциалния ви работодател, че имате опит и страст към тази област. Освен това можете да предложите услугите си като доброволец в подкрепа на устойчивото развитие и борбата с изменението на климата в организации с нестопанска цел, което ще бъде предимство за вашата автобиография.

Анализатор на бизнес разузнаването

Познати още като BI анализатори, те преглеждат необработени бизнес данни и превръщат резултатите от тях в информационни табла, таблици и отчети, които позволяват на вземащите решения в компанията да използват тези данни, за да увеличат печалбите и ефективността на бизнеса. По информация на Salary.com средната им заплата в САЩ достига $90 000.

Как да получите тази длъжност:

Не е задължително да имате диплома за висше образование, за да се реализирате в тази сфера, макар че тя със сигурност няма да навреди на перспективите ви за кариера, подчертават от Coursera. Можете да започнете с обучение за придобиване на сертификати, като се включите в курсове като “Анализ на данни” и “Основи на бизнес разузнаването”. Когато обмисляте бакалавърска степен, специализирайте в областта на статистиката, за да усъвършенствате аналитичните си умения. Професионалният ви път може да започне от начално ниво като анализатор на данни и да продължи в областта на науката за данни.

Анализатор по информационна сигурност/киберсигурност

Подобно на начина, по който анализаторът на бизнес разузнаването пресява данните, моделира ги и предоставя резултатите на лицата, вземащи решения в бизнеса, анализаторите на информационната сигурност анализират системите на компанията и използват техническите си познания, за да помогнат на предприятията да се предпазят от рискове и дългосрочни щети. Те участват в инсталирането на софтуер за защита на системните мрежи, в създаването на план за възстановяване след бедствие за архивиране на информацията и в препоръчването на подобрения в сигурността. Важно е обаче да се отбележи, че макар киберсигурността да се ограничава до цифровите системи, обхватът на анализатора по информационна сигурност е по-широк и се простира и върху недигиталните информационни активи. Средната заплата е около $94 000 годишно.

Как да заемете тази длъжност:

С нарастването на интереса към тази професия компаниите търсят начини да излязат извън рамките на традиционния път за придобиване на диплома, казва Brainstation. Въпреки че бакалавърската степен по компютърни науки или програмиране може да бъде полезна, изучаването на основите на информационната сигурност и киберсигурността, получаването на сертификат и практикуването на уменията ви, докато кандидатствате за позиции на начално ниво или стажове, са напълно приемливи начини за навлизане в тази област.

Инженер по възобновяема енергия

Инженерите по инсталации за слънчева енергия проектират, инсталират и анализират инсталации за слънчева енергия, вариращи от познатите ни слънчеви панели на жилищни и търговски сгради до електроцентрали и дори отоплителни системи. Те участват и в планирането на малки и големи проекти. Според Salary.com средната заплата е $94 000.

Как да получите тази длъжност:

Според RatedPower ще трябва да започнете с бакалавърска степен по електротехника, гражданско или машинно инженерство. След това можете да развиете кариерата си, като придобиете специалност в областта на слънчевата енергия и натрупате практически опит.

Както е очевидно, професиите в областта на STEM се развиват в забележителен мащаб. Ако сте в преломен момент в настоящата си кариера и се интересувате от технологии или инженерство, обмислянето на някоя от горепосочените позиции ще ви донесе удовлетворение и ще ви осигури ключова роля в създаването на бъдещето на планетата ни с по-чист въздух и технологии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ant 123
    @dunavmost, между вас има ли мързеливи и алчни доносници? След мониторинг на електронните адреси на будните ви читатели, после скапвате ли им живота? Пускате интигантски статии за да отсеете критичните мнения?
  • 1
    1
    Ant 123
    Спокойно! Мързеливи и алчни доносници има много!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари