5 симптома на апендицит

0
Ако не се вземат мерки, има риск апендиксът да се разкъса, а това може да бъде животозастрашаващо състояние
Ако не се вземат мерки, има риск апендиксът да се разкъса, а това може да бъде животозастрашаващо състояние

Симптомите на "проблем" в корема - като например диария или запек - са познати на много от нас.

В повечето случаи те не се нуждаят от спешни мерки и изследвания и не причиняват сериозна вреда на нашето здраве, пише здраветО.

Но въпреки факта, че от апендицитът страдат около 5% от населението, ако попаднем в тази статистика, е трябва да установим проблема възможно най-скоро. Ако не се вземат мерки, има риск апендиксът да се разкъса, а това може да бъде животозастрашаващо състояние.

Апендицит, понякога наричан апандисит, е възпаление на придатъка на сляпото черво - апендикса (от лат. Appendix caeci).

Много силна болка в корема

При апендицит, остра и силна болка се разпространява от пъпа до долната дясна страна на корема. И тази болка е толкова тежка, че може да се чувствате, че никога не сте усещали нещо подобно. Например: болка възниква при ходене, кашляне или разклащане. Нe търпете и не се опитвай да се премахне болката с медикаменти - незабавно се свържете с лекар!

Гадене, повръщане и липса на апетит

Понякога остра болка в корема може да показва по-сериозен проблем в коремната кухина, но ако тя е придружена от гадене и повръщане, толкова по-вероятно става дума за апендицит. И трябва да се срещнете с лекар възможно най-скоро.

Честото и болезнено уриниране

Апендицитът се намира близо до пикочния мехур при много хора, така че когато се възпали и увеличи размера, той оказва натиск върху пикочния мехур. В резултат на това, вие по-често от обикновено ходите до тоалетната. Може да изпитате болка. Честото и болезнено уриниране се появяват преди болката в корема. Ако не сте им обърнали внимание и ви заболи корем, не чакайте, за да ви мине, а се обърнете ъм лекаря.

Треска и висока температура

Треска, студени тръпки, много висока температура - всичко това е стандартната "реакция" на нашето тяло към възпалителния процес вътре. Ако в допълнение към болката в корема страдате от висока температура, незабавно се свържете с лекар - това може да бъде много сериозно!

Дезориентация

Това е най-сериозният признак, който показва, че инфекцията е влязла в кръвта и сепсисът е започнал. Мерките трябва да се предприемат незабавно - в противен случай е възможен летален изход. Ако забележите, че някой близък до вас, който преди това се е оплаквал от болки в корема или висока температура, се държи странно, не може да се ориентира - незабавно се обадете на линейка.

Източник: здраветО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук