5 неочаквани приложения на кока-колата в домакинството

0
Газираната напитка помага в почистванете, готвенето и в грижата за тревните площи и борбата с вредителите
Газираната напитка помага в почистванете, готвенето и в грижата за тревните площи и борбата с вредителите

Газираната напитка помага в почистването, готвенето и в грижата за тревните площи и борбата с вредителите

Колата е обичана напитка по целия свят, но нейните приложения се простират отвъд утоляването на жаждата. Изненадващо, тази газирана напитка може да намери своето място в различни приложения в домакинството, което я прави универсално допълнение към вашия килер. Ето пет неочаквани приложения на кока-колата в домакинството, които разкрива Актуално.

Почистващо средство: Кока-кола може ефективно да премахне упорити петна и ръжда от различни повърхности. Карбонизацията и киселинността в содата разграждат мръсотията и помагат за премахването на петната. Можете да я използвате за почистване на тоалетната чиния, като я изсипете, оставите да престои известно време и след това я почистите с търкане. Освен това кока-колата може да се използва за отстраняване на ръжда от метални предмети, като например инструменти или кухненски съдове. Просто накиснете ръждясалия предмет в кока-колата, след което го почистете с търкане или избърсване.

Марината: Сладкият и пикантен вкус на кока-колата я превръща в изненадващо добра основа за маринати. Тя може да се използва за омекотяване на месото и за придаване на уникален вкус на ястията ви. Комбинирайте я с други съставки като соев сос, чесън и подправки, за да създадете ароматна марината за свинско, пилешко или дори тофу. Киселинността в кока-колата помага за разграждането на протеините в месото, в резултат на което се получава крехко и вкусно ястие.

Грижа за тревните площи: Вярвате или не, но кока-колата може да се използва за подобряване на състоянието на тревните площи. Карбонизацията на содата може да помогне за разтварянето и отмиването на някои видове органични натрупвания, като мъх и водорасли. Смесете я с вода и използвайте бутилка с пулверизатор, за да я нанесете върху проблемните участъци на моравата. Все пак бъдете внимателни, тъй като съдържанието на захар в кока-колата може да привлече мравки или други вредители.

Изплакване на косата: Кока-колата може да придаде обем и блясък на косата ви. След измиване с шампоан изсипете малко кока-кола върху косата си и я масажирайте. Киселинността на содата може да помогне за премахване на натрупаните продукти и косата ви да изглежда по-пълна и блестяща. Само не забравяйте да изплакнете обилно, за да избегнете лепкавите остатъци.

Капан за насекоми: Ако имате проблем с вредители като охлюви в градината си, можете да използвате кока-колата като капан. Напълнете плитък съд с кока-кола и го поставете в градината. Захарната течност ще привлече тези вредители и те ще се удавят в содата. Това може да бъде ефективен и екологичен начин за борба с вредителите в градината, без да прибягвате до химически пестициди.

Универсалността на кока-колата надхвърля рамките на освежаваща напитка. От почистването и готвенето до грижата за тревните площи и борбата с вредителите - тази газирана сода може да намери изненадващи и полезни приложения във вашето домакинство. Важно е обаче да запомните, че Кока-Кола не е заместител на традиционните почистващи или градински продукти и трябва да се използва избирателно и отговорно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари