5 катастрофални истории за Черния петък, напомнящи, че добротата е безплатна

0
Намаленията винаги са придружени от истерия, поне по някои точки на света
Намаленията винаги са придружени от истерия, поне по някои точки на света Снимка: Camera Press

Намаленията винаги са придружени от истерия, поне по някои точки на света

Макар в наши дни да свързваме Черния петък с традиционните намаления в последните дни на ноември, от няколко години насам прераснали в седмици, понятието всъщност се въвежда по съвсем различна причина. Истината е, че полицейските служители във Филаделфия са тези, които го измислят през 50-те години на миналия век, за да опишат безредието, настъпващо след Деня на благодарността в най-големия град на щата Пенсилвания, разказва Dir.bg.

По онова време Фили, както и до днес го наричат много американци, се изпълвал с орди от туристи и купувачи, пристигнали по-рано за празника, в резултат на което улиците му били завладени от хаос, налагащ органите на реда да работят извънредно, полагайки множество усилия да овладеят ситуацията. Именно ужасът, пробуждащ се у тях малко преди настъпването на този период, родил названието "Черен петък", което впоследствие търговците неуспешно се опитали да променят на "Голям петък", тъй като не харесвали негативното звучене на първоначалния термин.

Наименованието добива широка популярност из цялата страна едва три десетилетия по-късно, когато продавачите започват да го обвързват с печалбите, натрупани по това време, дошли от множеството семейства, излезли на първия си предколеден пазар. Постепенно това се превръща в най-голямото търговско събитие в Америка, известно с понижените цени на редица стоки, които обичайно увеличават съдържанието на касите в магазините в пъти повече от всеки друг път.

И въпреки че вече е изминало много време от безпорядъка, завладявал в миналото Филаделфия, истината е, че и до сега той се среща на много места по света, когато Черният петък започне. Например, според "Hustle" между 2006 г. и 2018 г. през него в търговските обекти на САЩ са се случили общо 44 инцидента, в които 11 души са загубили живота си, а 109 са били ранени. И макар намаленията вече официално да приключиха, сега ще ви припомним пет катастрофални истории, случили се през тях, които напомнят, че добротата е напълно безплатна.

Жената, която използва лютив спрей заради един Xbox

През 2011 г. в магазин "Walmart", намиращ се в Лос Анджелис, няколко човека се оказват със зачервени и горящи очи, след като жена използва лютив спрей, прокарвайки си път в навалицата до щанд с намалени Xbox конзоли. Общо 20 души, включително деца, са сред пострадалите, неспособни да си поемат нормално въздух заради болки в носа и гърлото

"Хората започнаха да крещят, да се дърпат и бутат един друг, а след това въздухът в цялата зона се изпълни с лютив спрей", каза тогава Александра Семинарио пред в. "The ​​Times".

След като жената се добира до желания артикул, тя веднага се отправя към касата, плаща покупката си и успява да се измъкне преди пристигането на полицията. В крайна сметка обаче се предава на следващия ден. Детективите от местното управление обаче не изключват, че е възможно тя да е действала при самоотбрана, а благодарение на предположението им срещу нея никога не са повдигнати обвинения за тежко престъпление.

Мъжът, който използва колана си като камшик

През 2016 г. няколко души се събрат пред магазин на "Adidas" във Ванкувър, когато гол до кръста човек от тълпата започва да проявява агресия. Магазинът трябва да пусне в продажба рядък модел маратонки за Черния петък, но вратите на обекта, блокирани с метална решетка така и не се отворят. Причината е, че охраната вижда на камерите как един от мъжете навън започва да използва колана си като камшик, с който удря хората около себе си, за да ги накара да се отдръпнат, с цел да стигне по-близо до входа.

"По едно време той направо тичаше напред, замахвайки с колана, а след това друг мъж изскочи зад него сякаш от нищото и започна да го души", каза тийнейджър, станал свидетел на събитието, пред CTV News.

Полицията пристига само няколко минути след получения сигнал и арестува разбойника, но след това никой от присъстващите не успява да си осигури обувките, превърнали се в ябълката на раздора, тъй като управителите решават магазина да остане затворен, а стоката да стане част от томбола, която да се разиграе на следващия ден.

Схватката за балони

През 2006 г. възрастна жена е изпратена в болницата, а девет други са ранени, след като търговският център "Del Amo", разположен в Южна Калифорния, изненадващо пуска във въздуха общо 500 балона, на чиито връзки висят ваучери за безплатни артикули, като подарък за клиентите си. Около 2000 души се втурват за тях, опитвайки се да ги уловят. Тълпата започва да се блъска ожесточено, без да се интересува дали някой може да пострада в тази своеобразна схватка

"С шанса да получат хубава награда, хората започват да забравят за безопасността и това ни притеснява", каза полицаят Дейв Креспин за АВС7.

Мъжете, застреляли се един друг

От фабрика за сбъднати детски мечти, верига "Toys "R" Us" се превръща в истинска сцена на ужасите, когато през 2008 г. двама мъже вадят пистолети и започват да се стрелят в претъпкания магазин. Според официалните съобщения всичко започва, когато техните половинки се скарали малко преди да стигнат касата, като едната жена дори започнала да удря другата. Тогава мъжете им се намесили, а свадата завършва с престрелка между двамата, от която нито никой от тях не оцелява.

По това време магазинът прави следното изявление: "Ние работим в тясно сътрудничество с местните служители на реда, за да определим конкретните подробности за случилото се. Нашето разбиране е, че този акт е резултат на личен спор между участващите лица. Следователно не би следвало днешните събития да се свързват с Черния петък".

Жената, която не е за продан

През 2018 г. мъж е ранен при стрелба с огнестрелно оръжие, разиграла се пред мол в щата Тенеси, малко преди края на големите намаления. Това обаче не се случва, защото той се е опитвал да отнеме нечии покупки. Според WHBQ-TV пострадалият е казал на полицията, че е поводът за инцидента била "привлекателна жена", която решил да заговори. След като излязъл навън, вървейки след нея, последвала битка с партньора на момичето, който я чакал пред сградата. По думите на жертвата той бил повален на земята, след което прострелян. За щастие обаче нараняването му не е сериозно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари