5 години не стигнаха на съда да вземе имотите на Братя Галеви

0
Пламен Галев, Ангел Христов и жените им имат назначени общо 8 служебни адвокати
Пламен Галев, Ангел Христов и жените им имат назначени общо 8 служебни адвокати

Пета година в окръжния съд в Кюстендил продължава делото за конфискуване имотите на безследно изчезналите Братя Галеви от Дупница.

Десетки експертизи и разпити на свидетели бяха направени за тази петилетка, а съдебните заседания са над 15. Поредното е насрочено за юли и не е ясно в какъв срок може да се очаква решение на първа инстанция. Пламен Галев, Ангел Христов и жените им имат назначени общо 8 служебни адвокати.

Исковата молба на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество е над 800 страници, към които има и приложени девет тома доказателства. Настоява се за конфискуване на имущество на обща стойност 4 250 189 лв., което се води на 51-годишния Галев и 49-годишния Христов, съпругите им Емилия Галева и Радмила Христова и контролираните от тях дружества, пише 24 часа.

Комисията е проверявала имуществото на двете семейства за времето от август 1987 г. до август 2012 г. По предварителни изчисления разходите на Пламен Галев надвишавали приходите му с 6443 минимални заплати.

За Ангел Христов разликата била 1193 заплати. Ответници по делото са още три дружества, регистрирани на Сейшелските и Вирджинските острови - “Ем Пи Ви Трейдинг”, “Пи Ей Джи Норд Адамс” и “Макса лимитид”.

Искът на КОНПИ бе внесен, след като двамата получиха осъдителни присъди. Те бяха произнесени на 3 май 2012 г. ВКС даде окончателно на Пламен Галев 5 г. затвор, а на Ангел Христов 4 г. за ръководене и участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Оказа се обаче, че Братя Галеви са изчезнали от страната и не могат да бъдат открити, за да излежат присъдите си.

Обявени бяха за издирване с червената бюлетина на Интерпол.

Малко след старта на делото за отнемане в полза на държавата на имуществото им съдебният процес бе прекратен заради невъзможността на прокуратурата да посочи актуален адрес на двамата. Процесът бе възобновен, след като ВКС постанови, че отсъствието им не е причина за спиране на делото, което е още на първа инстанция.

Съдебният състав назначи редица експертизи за оценка на имуществото. Много от тях се бавеха и вещите лица искаха удължаване на сроковете заради големия обем работа. Заради липса на готови заключения делата често бяха отлагани. Налагаше се и възлагане на допълнителни задачи на експертите.

Други заключения пък бяха оспорвани от адвокатите и се наложи изготвянето на нови. Оказа се, че има разминавания между стойностите, които КОНПИ е посочила, и тези, които вещите лица са давали.

“Например стойността на автомобилите, която е дала КОНПИ, е различна от оценката на вещите лица. Има назначени две нови експертизи. Едната е с ниска стойност, другата с доста по-висока. Не е ясно коя от двете съдът ще приеме за реална”, коментира адвокат Йонко Гергов, защитник на Ангел Христов.

Наложи се допълнителна експертиза на това дали два от автомобилите са купени фабрично бронирани, или това е станало допълнително, къде и на коя дата. За някои от колите пък стана ясно, че не били на Галеви и фирмите им, а те ги получили от дистрибутори, за да ги карат безплатно.

Направена бе и оръжейна експертиза, от която стана ясно, че Братя Галеви са имали по 14 различни вида оръжия. Те обаче са били продадени. Четири от пушките и пистолетите са закупени от физически лица, останалите са били нови.

“Поискахме да се пресметне не само цената на придобиване на оръжията, но и приходите, които са получени от тях след продажбата им. След като се проучва едно имущество, трябва да се изяснят както разходите, които са правени, за да го придобият, така и приходите, които са имали, след като са го продали”, допълни адвокатът.

Интересен казус се оформи и по искането за разпит на свидетели от Кипър и Сейшелските острови заради регистрираните офшорки. Разпитите трябваше да установят имат ли връзка Галев и Христов със собствеността на фирмите, на които са били представители.

Обсъждано бе адвокатите да пътуват до Сейшелите и да присъстват на разпитите, но такъв вариант бе отхвърлен. Защитниците трябваше сами да си заплатят разходите по пътуването, а след това сумите да им бъдат възстановени, но до такава екзотична “разходка” не се стигна. Разпитите бяха направени чрез съдебна поръчка с въпросен лист на място. “Предоставиха ни превод на протоколите от разпитите, за да се запознаем. На този етап не бих искал да коментирам какво са казали свидетелите. Знам обаче, че има още за разпитване”, каза адвокат Гергов. Още не е ясно дали казаното в тези разпити ще бъде признато от адвокатите, защото те не са присъствали.

За имението в Ресилово пък се установи, че Галеви са учредили право на строеж на офшорна фирма, регистрирана в Кипър. След това имението е преминало към друга офшорка.

По стария закон за конфискацията това е законно - собствениците можеха да ползват имотите си или да ги дават под наем, докато не са им ги отнели. Вещо лице, правило оглед на имота отвън, защото не успяло да влезе вътре. Една от експертизите на тези недвижими имоти бе оспорена от КОНПИ като занижена оценка и комисията поиска от съда нова. Магистратите обаче не приеха възраженията на процесуалните представители на КОНПИ срещу занижената оценка на строителството.

Към екипите вещи лица се наложи да се назначат допълнително хора заради огромния обем документация и справки, събирани от различни институции, които трябва да обработят. Стигна се и до проверка на документацията на една от фирмите за истинността на твърденията, че пътуванията на Галеви са били служебни командировка.

Най-сериозна е съдебно-икономическата и счетоводна експертиза, която трябва да установи окончателно дали доходите на двамата и семействата им са били достатъчни, за да се купи имуществото, което притежават.

Преди дни бе удължен срокът на тази експертиза, за да се проучат и доходите на двамата не само като участващи във фирми, но и като физически лица.

“Това е най-тежката експертиза и е нормално тя да бави делото. Понякога такава експертизаможе да се точи с години”, бяха лаконични от КОНПИ.

Ако обаче съдебно-икономическата експертиза все пак приключи и ако няма оспорване на тази оценка на приходите и разходите на семействата на Галев и Христов, и ако защитниците не поискат нещо допълнително е възможно делото да върви към приключване.

Искът на държавата е за 4 250 189 лв.

Искът, внесен в окръжния съд в Кюстендил, е за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества. Цената на иска е на обща стойност 4 250 189 лв., като от всеки от двамата се претендира приблизително половината от посочената сума. Оценката на имуществото е направена от лицензирани независими експерти оценители.

Имуществото, което подлежи на конфискация, включва 9 луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка. 4 от тях са “Мерцедес”, а 5 - “Ауди”. Според Комисията стойността им е общо около 1 млн. лв. Най-скъпо е оценено “Ауди А8” с пазарната стойност 229 000 лв.

Дяловете, за които се иска конфискуване, са от фирми. В 11 от тях е съдружник Пламен Галев, в 12 - Ангел Христов. В други две офшорни компании (регистрирани на Сейшелските острови) двамата са управители и представители на клоновете, регистрирани в България. Галев и Христов са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови.

Недвижимите имоти са в с. Ресилово, община Сапарева баня. На името на Ангел Христов и жена му е дворно място от 805 кв. м което включва триетажна жилищна сграда с обща разгърната площ от 708,52 кв.м. На името на Пламен Галев и съпругата му е дворно място 805 кв.м, включващо триетажна жилищна сграда с обща разгърната площ от 658 кв. м.

Комисия иска и конфискуване на едноетажна масивна сграда на границата между двата парцела, функционално свързваща двете триетажни жилищни сгради, състояща се от фитнес и вход с обща застроена площ от 90 кв. м.

Другият имот е имение с площ 10 663 дка, включващо покрит плувен басейн със застроена квадратура 524,74 кв.м, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала със застроена квадратура от 238,60 кв. м, жилищна сграда със застроена квадратура 208,30 кв. м (включваща няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др.), помощно-техническа сграда (с котелно помещение, агрегатно помещение, нафтово помещение, помещение за главно елтабло), сграда от допълващо застрояване (състояща се от стая и санитарен възел), жилищна сграда със застроена квадратура 188,75 кв.м, масивна ограда и сграда с предназначение покрит паркинг. Освен това са посачени и други два недвижими имота - парцели с обща площ от 6 дка.

Сумите, открити в банкови сметки, са над 800 000 лв.

По искане на комисията през 2009 г. са наложени обезпечителни мерки върху имуществото, които са обжалвани пред Апелативния и Върховния касационен съд. И двете инстанции са се произнесли в полза на комисията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари