5 части на тялото, които забравяме да измием добре

0
Често забравяме някои определени зони, по които обаче се задържат бактерии и нечистотии
Често забравяме някои определени зони, по които обаче се задържат бактерии и нечистотии

Сутрин бързате за работа. Влизате в банята за няколко минути.

Изкъпвате се набързо и тичате да изпиете поне една чаша кафе преди да тръгнете. Вечер се прибирате изморени. Отново влизате за няколко минути в банята, колкото да си вземете душ.

Правите всичко това машинално без да се замисляте дали сте измили всички части на тялото си. Често забравяте някои определени зони, по които обаче се задържат бактерии и нечистотии. Те създават условия за инфекции, раздразнения, сърбеж, лющене на кожата, дори по-сериозни здравословни проблеми.

Кои са най-често забравяните части на тялото, когато си взимате душ?

1. Пъпът.

В пъпа се задържат мъртви кожни клетки, пот, мръсотия, множество бактерии. Ето защо трябва да почиствате пъпа си редовно, за предпочитане със стерилен тампон, спирт или риванол. Можете да използвате и клечки за уши. Никога не подсушавайте пъпа с хавлия, защото тя е носител на множество бактерии и може да предизвика инфекция.

2. Ноктите.

Колко често миете ръцете си? Вероятно отговорът е редовно. Но едва ли почиствате ноктите си всяка вечер с четка и дезинфектант. Важно е да го правите, защото често човек не си дава сметка какво огромно количество бактерии се събира под ноктите. Изследванията показват, че бактериите, живеещи под ноктите предизвикват диария, повръщане, респираторни инфекции.

3. Скалпът.

Всички ние използваме шампоан за косата си. Той обаче невинаги е достатъчно ефективен, за да премахне всички вредни натрупвания, предизвикващи сърбеж, лющене, кожни раздразнения.

4. Краката.

Повечето хора смятат, че взимането на душ е достатъчно, за да са напълно чисти от глава до пети. Това не е така. Често краката ни остават също така мръсни след баня, както и преди да влезем да си вземем душ. Ако не наблегнете специално на измиването на краката си с топла вода и сапун, то все едно не сте ги мили, дори да сте си взели душ.

5. Зад ушите.

Зад ушите се събират мръсотии, които не само предизвикват лоша миризма, но и задържат бактерии. В комбинация с отделения от мастните жлези себум има риск от възникване на инфекции, подуване, гнойни възпаления. Почиствайте зад ушите при всяко взимане на душ.

Източник: Az-jenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук