45 години от случая "Българският чадър"

0
На този ден през 1978 г. е извършено покушението срещу Георги Марков
На този ден през 1978 г. е извършено покушението срещу Георги Марков Снимка: БНТ

На този ден през 1978 г. е извършено покушението срещу Георги Марков

На този ден преди 45 години, през 1978 г., е извършено покушението в Лондон (Великобритания) срещу българския писател, журналист и драматург Георги Марков, припомня БТА.

На моста "Ватерло" той е прострелян в крака с чадъра на непознат мъж. На 11 септември 1978 г. Георги Марков умира в лондонската болница "Сейнт Джеймс" от отравяне на кръвта. Убийството е наречено "българския чадър". На 12 септември 1978 г. от Скотланд ярд официално съобщават, че той не е починал от естествена смърт.

Георги Марков напуска България през 1969 г. и работи като журналист в българската секция на Би Би Си в Лондон. Радио "Свободна Европа" излъчва негови критични материали, разкриващи същността на тоталитарната система в България, събрани по-късно в сборника "Задочни репортажи за България" (1980).

В бюлетина на БТА „Поверително приложение С-2“ четем:

Съобщение за смъртта на Георги Марков

Лондон, 12 септември 1978 г. /АП/ Днес от Скотланд ярд съобщиха, че разследват обстоятелствата около загадъчната смърт на един български емигрант, който е бил ранен - според една информация - с чадър, чийто връх е бил напоен с отрова, - като вървял по улицата в най-натовареното време на деня.

Георги Иванов Марков, 49-годишен писател и говорител по радиото, почина вчера в болницата „Сейнт Джеймс“ вследствие рана в бедрото, получена миналия четвъртък, която изглеждала незначителна.

Той е бил ранен на ул. „Олдуич“, близо до студио на Би Би Си. За днес бе насрочена аутопсия. Официалната причина за смъртта е отравяне на кръвта.

Въпреки че говорител на Скотланд ярд потвърди, че детективи разследват „причината за нараняването“, той отказа да коментира информациите, че Марков, който избяга на запад през 1969 г., е бил убит от комунистически агент или шпионин, който си е послужил с чадър, чийто връх е бил напоен с отрова или вероятно с инжекция със смъртоносни бактерии. „Ще трябва да изчакаме, за да разберем точната причина за смъртта“, каза говорителят на Скотланд ярд.

На видно място лондонският в. „Дейли мейл“ помества материал от Питър Бъртън и Рей Роджърс, в който се казва, че Марков разказал на свои приятели, че както вървял покрай опашка от хора, чакащи автобуса, „един мъж с чадър се появил изведнъж и го намушкал в дясното бедро…“

"Според него /Марков/ мъжът умишлено го нападнал с чадъра. Привърженици на неговата кауза - за които се подразбира, че работят в областта на разузнаването - са го предупреждавали по много поводи, че българската тайна полиция е по следите му.“

В материала, поместен в "Дейли мейл", са цитирани изказвания на Марков, че той е бил заплашван, че ще бъде убит, ако не престане с радиопредаванията си, в които напада комунистическия режим.

Марков бе добре известен в България с приятелите си сред най-висшите политически кръгове, работеше като помощник програмен редактор в българската секция на отдела на Би Би Си за Източна Европа. През 1975 г. Марков се ожени за Анабел Дилкс, дъщеря на Крис Дилкс, завеждащ отдела за изучаване на английски език по радиото към Би Би Си. Те имат двегодишна дъщеря.

Питър Френкел, ръководител на източноевропейския отдел на Би Би Си, заяви: „Загубихме един изключителен говорител и писател. Той много ще ни липсва."

Засега няма допълнителни подробности около смъртта на Марков или около разследванията на Скотланд ярд.

***

За смъртта на Георги Марков

Лондон, 12 септември 1978 г. /АФП/ Българският писател Георги Марков, 49-годишен, който почина вчера от отравяне на кръвта, „не е починал от естествена смърт“, съобщи днес Скотланд ярд.

В кратко комюнике, публикувано след аутопсията, съдебните лекари стигат до заключението, че "не е била открита нито една естествена причина, която би могла да предизвика смъртта". Нови, по-задълбочени изследвания ще бъдат извършени, за да се определи причината за смъртта на писателя, който остро критикуваше софийския режим по радио "Свободна Европа" и Би Би Си.

Цитирайки негови близки, британските вестници предположиха хипотезата, че българският писател е жертва на агент на софийския режим и е бил убит с отровна игла, скрита в чадър.

***

Лондон, 15 септември 1978 г. /ЮПИ/ Лекарите, изследващи причините за смъртта на българския беглец Георги Марков, откриха доказателства, че той бил убит чрез промушване с намазан с отрова връх на чадър, така както той заяви на смъртното си легло, съобщи днес в. „Дейли мейл“.

В съобщението на "Дейли мейл“ се казва, че лекарите в болницата "Сейнт Джеймс“ където почина Марков, са открили малка кръгла дупчица при изследването на крака на Марков с рентгенови лъчи.

"Смята се, че това показва наличието вътре в крака на малка топчица бавно действаща отрова, съобщава медицинският кореспондент на вестника. Тя е толкова малка, че би могла да бъде вкарана чрез игла“, добави той. По-нататък пише, че изглежда топчицата се е разтворила до четвъртък, когато бе направена аутопсията, без да остави никакви следи.

Рентгеновото изследване беше направено, когато Марков постъпи в петък в болницата, или по-малко от 24 часа след нападението срещу него, но значението му бе оценено едва след разискванията на лекарите по неговата смърт вчера.

***

За погребението на Георги Марков

Радио Би Би Си, 15 октомври 1978 г. Нашият колега Георги Марков, убит преди пет седмици, беше погребан вчера в гробището на една старинна селска църква в окръг Дорсет, Югозападна Англия. По този случай няколко неделни вестници поместват статии и снимки. Ето резюме на това, което пишат днешните британски вестници:

В. "Сънди телеграф" подчертава гъстата мъгла, която беше паднала вчера в малкото селско гробище и тя като че ли отговаряше на мистериозните обстоятелства, при които Георги Марков беше убит. Вестникът на първа страница помества и снимка с майката на Георги Марков, брат му, вдовицата и др. Тази малка старинна църква беше избрана, понеже наблизо живее семейството на жена му. В същата църква по Великден стана кръщаването на дъщеря им.

По подобие на други вестници и "Сънди телеграф“ подчертава присъствието на няколко детективи по време на погребението. Свещеникът между другото каза: „Георги победи, понеже той ще продължава да живее с това, което написа“. След това свещеникът цитира откъс от пиесата на Георги Марков "Да отидем под земята“. Той беше писал: „Погребението ми беше толкова весело, колкото е възможно. Птици пееха и чуруликаха по клоновете на дърветата. Приятелите ми бяха изпълнени с радост и веселие. Само аз бях малко тъжен“. Един аспект от тази трагедия е, че Георги Марков беше убит далеч от булевардите и кафенетата на София и погребан в гробището на малка английска старинна църква.

Друг неделен вестник - "Сънди таймс“ - също помества снимка от погребението и между другото подчертава, че майката на Георги, която живее в София, получи специална изходна виза, за да дойде на погребението. Също дойде и брат му от Италия. На погребението освен роднини присъстваха колеги и приятели на Георги Марков. Гробът му беше заобиколен от много венци и букети, включително венец от Владимир Костов, който също бе нападнат в Париж с отровно топче. Владимир Костов с венеца си отдава почит на каузата и саможертвата на Георги.

Неделният в. „Обзървър“ помества дълга статия на първа страница за погребението на Георги Марков и припомня на читателите, че полицията продължава да разследва както неговото убийство, така и смъртта на друг наш колега Владимир Симеонов, който в началото на месеца почина при мистериозни обстоятелства. Според в. „Обзървър“ разследванията на британската полиция продължават и сред персонала на Би Би Си в Буш хауз, откъдето стават тези наши предавания.

След смъртта на Георги Марков в медиите се появяват публикации и за други подобни случаи с български журналисти и дипломати.

За смъртта на Марков и Симеонов

Белград, 11 октомври 1978 г. (Кор. на БТА ) Под заглавие „Чадъри“ познатият с антибългарските си писания загребски коментатор Желко Брихта пише в съботния брой на „Весник“: „Отидоха си завинаги Георги Марков и Владимир Симеонов, български емигранти, които работеха в Лондон за радиостанция Би Би Си. Отидоха си по малко чуден, но еднакъв начин: убити са. Симеонов на 2 октомври, а Марков на 7 септември - почти в стила на Джеймс Бонд: уболи са го уж с върха на чадър.

Още не се знае дали и в тялото на Симеонов са открили „пластично топче с големината на главичка на карфица“. Знае се, че преди Марков, на 24 август с него е бил улучен и Владимир Костов, също емигрант, но в Париж. Той оцеля. Засега. Между останалите „цари паника“. И Марков е „внимавал“, но напразно...

Кой още, питат някои, ще иска да стане емигрант ако тази епидемия и заразна болест между тях продължи?“

***

Съобщения на гръцки вестници

Атина, 12 октомври 1978 г. (Кор. на БТА) Редица атински вестници, позовавайки се на виенския ежедневник „Арбайтер цайтунг“, съобщават днес, че живеещият в австрийската столица български изменник С. Табаков също бил заплашван от „човека с чадъра“. Твърди се, че българските тайни служби били "замесени в нападението" срещу Владимир Костов и „убийствата“ на Георги Марков и Владимир Симеонов. Прави впечатление, че десният печат в Гърция следи с особено внимание развихрилата се напоследък на Запад антибългарска пропаганда и не пропуска да препечата нито една от фантастичните истории за „човека с чадъра“.

***

За изчезването на българския дипломат Желенски

Париж, 25 октомври 1978 г. /БТА/ В емисиите си на български език радио „Свободна Европа“ и радио „Дойче веле“ предадоха съобщението, че вторият секретар при българското посолство в Стокхолм Георги Желенски и съпругата му „напуснали българското посолство миналата седмица без никакви обяснения“ и че посолството поискало от шведските власти да издирят следите им.

ЮПИ отбелязва, че за втори път в разстояние на три месеца български дипломат „изчезва“ от посолство в скандинавска страна. Агенцията напомня, че преди три месеца друг български дипломат от посолството в Копенхаген „изчезна с жена си и двете си деца в Северна Дания след което му бе дадено политическо убежище“. ЮПИ се опитва да свърже „изчезването“ на Желенски с "мистериозната смърт на българския емигрант в Лондон Г. Марков и с опита да бъде убит друг български емигрант в Париж - Владимир Костов“, като подчертава, че Желенски „изчезнал“ само един месец след тези случаи.

За смъртта на Георги Марков

Лондон, 26 октомври 1978 г. /Кор. на "Ройтер" Джон Оргън/ Убиецът, който застреля българския емигрант Г. Марков при загадъчния инцидент с отровния чадър в Лондон, вероятно е причинил смъртта на още осем души в Европа, пише в днешния си брой в. „Ивнинг стандард“. Вестникът посочва, че според детективите убиецът на Марков е бил вербуван в София преди няколко години, бил обучен, след което му е бил предаден списък на български емигранти, които трябва да бъдат ликвидирани.

„Оттогава той систематично е действал по списъка, като е ликвидирал жертвите си при така умело създадени обстоятелства, че никой дори не е подозирал, че в случая убиец има пръст“, пише вестникът.

Но нападенията срещу Марков и Костов бяха провал за убиеца, тъй като излязоха на бял свят, въпреки че целта му беше да разстрои нервите на потенциалните си жертви, като видят как техни колеги умират по необясним начин, добавя „Ивнинг стандард“.

Полицията е убедена, че през изтеклите няколко години е имало редица други нападения, главно в Западна Германия и Франция, които не са били неуспешни, твърди вестникът. Тук влиза и смъртта на един източноевропеец, загинал преди 18 месеца при автомобилна катастрофа във Франция, върху чието тяло полицаите впоследствие намерили миниатюрно кръгло петно, идентично с това, открито на трупа на Марков.

На въпрос на представител на "Ройтер" за информацията на „Ивнинг стандард“ ръководителят на отдела на Скотланд ярд за борба срещу тероризма Джим Невил отговори: „Смятаме тази история за хипотетична и аз не съм подготвен да коментирам едно предположение. Не ни е известно за други жертви“. Полицията продължава да разпитва колеги на Марков, които работят в предаванията на Би Би Си за Източна Европа, добави той. „Разследването продължава и, както казах и преди, аз съм непредубеден“.

Идния месец в Лондон ще започне следствие по смъртта на Владимир Симеонов, загинал при падане от стълбите.

***

Лондон, 26 октомври 1978 г. /АФП/ Скотланд ярд разследва евентуално съществуваща връзка между убийството на Г. Марков и неизяснената смърт на друг български дисидент – Владимир Симеонов, колега на Марков в предаванията на Би Би Си за Източна Европа. Според Скотланд ярд покушението срещу друг българин в Париж – Владимир Костов, както и убийството на югославския дисидент Бруно Бусич също в Париж са вероятно свързани със смъртта на двамата в Лондон.

През 2005 година журналистът Христо Христов заявява пред АФП, че е запазено досието на убиеца на Георги Марков. Същата година той издава книгата "Убийте „Скитник", посветена на случая Георги Марков. В емисията на БТА „Вътрешна информация“ четем:

Запазено е досието на убиеца на българския писател Георги Марков

София, 5 юни 2005 г. /БТА/ Запазено е досието на убиеца на българския писател Георги Марков, изготвено от бившата Държавна сигурност, заяви пред АФП журналистът Христо Христов, който разкри във в. „Дневник“ самоличността на убиеца. Той казва, че разполага с инструкция на Министерство на вътрешните работи от 1977 г. до агента "Пикадили" да неутрализира "скитника", който живее в Лондон. "Пикадили" е кодовото име на предполагаемия убиец на Георги Марков - датчанин от италиански произход. То му е дадено от българските тайни служби. "Скитник" пък е кодовото име на Георги Марков. Христов твърди, че досието на Георги Марков може и да е било унищожено, но досието на агент "Пикадили" е съхранено от българското разузнаване, което никога не го е оповестявало публично.

Румен Данов, специален съветник по националната сигурност на бившия български президент Желю Желев, заявява пред АФП, че българската страна не е предоставила през 1993 г. конкретната информация, поискана от Скотланд ярд и датските служби във връзка с разследването. Твърдението му беше опровергано пред АФП от бившия президент Желю Желев. "Никога не сме отказвали да дадем информация и даже сме издирвали свидетели, тъй като България е силно заинтересувана да бъде разкрита истината около това убийство", заявява бившият президент. "Не е толкова важно да се знае кой е техническият убиец, добавя той. Затова пък е ясно, че Тодор Живков е моралният и политически убиец на Марков."

Публикацията в "Дневник" не дава никакво безспорно доказателство, че "Пикадили" действително е убиецът на Марков в Лондон през 1978 г. с така наречения български чадър, отбелязва АФП.

За разкритията на Христо Христов във в. „Дневник“ пише днес в уебсайта си и в. „Сънди таймс“.

***

Ройтерс за книгата "Убийте „Скитник" на българския журналист Христо Христов

София, 11 юни 2005 г. /БТА/ Датчанинът от италиански произход Франческо Джулино, с кодово име „Пикадили“, най-вероятно е човекът, който може да е убил Георги Марков. Това заявява днес пред кореспондент на агенция "Ройтерс" в София българският журналист Христо Христов, автор на книгата "Убийте „Скитник", която ще излезе на българския книжен пазар следващата седмица.

Целта на книгата е Великобритания да изиска документите от България и да се разкрие истината, казва Христов пред "Ройтерс". Той обаче подчертава, че не може категорично да твърди, че Джулино е убиецът на Георги Марков. "Не мога да кажа такова нещо, първо защото достъпът до архивите за него е блокиран, и второ, защото тайните служби никога не са подписвали документи, които биха могли да ги обвинят за убийство", казва Христов пред "Ройтерс".

След рухването на комунизма в България през 1989 г. правителствата не разсекретиха архивите от Студената война. Критици казват, че това е дало възможност на някогашните съюзници на Москва да използват уменията и контактите си, за да станат могъщи играчи в бизнеса, правоохранителните органи и политиката, отбелязва "Ройтерс".

В България случаят с убийството на Георги Марков е в застой. Ръководителят на разузнаването Кирчо Киров казва, че десетгодишното разследване не е открило връзка с неговата организация. "В нашите архиви няма информация, че тайните служби са участвали в смъртта на Георги Марков. Ние нямаме данни, които да сочат убийство", каза Киров пред "Ройтерс".

Говорителка на Скотланд ярд каза в Лондон, че британската полиция ще продължи опитите да разкрие истината за убийството - едно от най прословутите във Великобритания, добавя Ройтерс.

През 2008 година става ясно, че разследването в България на убийството на Георги Марков продължава. То е прекратено официално на 11 септември 2013 г.

България продължава разследването по случая Марков, съобщи Бойко Найденов пред Франс прес

София, 10 септември 2008 г. /БТА/ България ще продължи разследването на убийството през 1978 г. в Лондон на българския писател дисидент Георги Марков. Това съобщи пред Франс прес директорът на Националната следствена служба (НСС) Бойко Найденов.

Найденов подчерта, че разследването е щяло да бъде прекратено поради изтичане на 30-годишния давностен срок, ако не се отнасяше за случая Марков. Според него то може да продължи още 22 години, тъй като се отнася не само за това убийство, но и за покушението малко преди това в Париж, също с намазан с отрова чадър срещу друг български дисидент - Владимир Костов.

"Подобен случай с друг (български) дисидент стана през същия период. Този факт не може да бъде пренебрегнат", отбелязва Найденов.

Директорът на НСС припомня, че според българското законодателство давността за разследване на такива случаи е 35 години и той може да бъде продължен със 17 години и половина, ако следствието е била прекъсвано. "Следователно има достатъчно време и законови възможности за търсене на истината", подчертава той.

***

Великобритания потвърди, че продължава разследването за убийството на Георги Марков

Лондон, 11 септември 2013 г. /БТА/ Британската полиция заяви, че нейното разследване на убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон продължава и в него участват международни организации, предаде Ройтерс.

"Можем да потвърдим, че разследването продължава да се води и е особено сложно", заяви говорителка на лондонската полиция. В музея в централата на британската столична полиция се съхранява отровната сачма, която е причинила смъртта на българския писател и журналист. След като била изстреляна от чадър сачмата се е забила в крака му.

По-рано днес България съобщи, че закрива разследването си на убийството на Георги Марков, тъй като утре изтича 35-годишният срок на давност при разследване на този тип престъпление. Този срок не може да се удължи допълнително поради липса на заподозрян, който да е задържан, обвинен или обявен за издирване, цитира Ройтерс мотивите на българските власти.

Агенцията припомня, че преди пет години вестник "Дневник" публикува журналистическо разследване, основаващо се на документи в архивите на бившата Държавна сигурност. Според разследването предполагаемият убиец на Марков е агент с кодово име "Пикадили", който след покушението е бил награден два медала, безплатни почивки и 30 хиляди долара.

Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков

Виена, 17 август 2021 г. /БТА/ Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков, съобщи австрийската национална информационна агенция АПА.

Италианецът с датски паспорт Франческо Джулино е бил открит мъртъв в жилището си в австрийския град Велс от свой приятел. Лекар е потвърдил смъртта на 75-годишния бивш таен агент. Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт.

Джулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българския писател дисидент в Лондон през 1978 г., отбелязва АПА.

На 28 декември 2000 г. Георги Марков е посмъртно награден с орден "Стара планина" първа степен за яркия му принос към българската литература, драматургия, публицистика и за изключителната му гражданска позиция. Предложението е на Министерския съвет от 7 декември.

Правителството предлага на президента да награди с орден "Стара планина" първа степен 15 интелектуалци

София, 7 декември 2000 г. Министерският съвет ще предложи на президента на Република България да награди с орден "Стара планина" първа степен, 15 български творци за големия им принос в културата и изкуствата и изтъкнати личности за заслугите им при отстояване на правата на човека и на неговия свободен дух, съобщиха експерти от правителствената информационна служба.

Правителството предлага посмъртно да бъдат наградени писателят Георги Марков за яркия му принос към българската литература, драматургия, публицистика и за изключителната му гражданска позиция, както и Илия Минев, за неговите заслуги в последователната му борба за устояването на демокрацията и човешките права в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    dgd
    Убийството на Георги Марков трябва да е национален празник. Представете си само. Държава, която допреди 30 години е била 80 % селяндури успява да елиминира човек, който идентифицира като предател. Това се случва в столицата на световна империя, която 300 години управлява света. На това се казва суверенитет - за да го имаш, трябва да го вземеш от някой друг. И ние го вземаме не от кой да е, а от обединеното кралство.
  • 1
    6
    Бай Дън
    Не се притеснявай, скоро ще ненавиждаш дори и себе си!
  • -1
    5
    В.П.
    И има още хора ,които искат онова време да се върне ? Аз съм го живял и го НЕНАВИЖДАМ !
  • 0
    4
    до даскала
    А ти не е лошо да прочетеш писмото на Марков до Димитър Бочев, защото то създава друга хипотеза за убийството и да си направиш прости сметки за обема на съчмата и колко рицин може да поеме, като го сравниш с количеството необходимо за летален изход.
  • -1
    3
    daskal
    До долните - Повтаряте точно тезата на Тодор Живков. Той така отговаряше на въпроса кой и защо уби Марков. Не знам, казваше, това си е работа на службите. Но не е лошо да прочетете "Задочни репортажи за България".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари