42 години разлика!

0
Закъснялата среща на Иван Попйорданов и Диана Андреева
Закъснялата среща на Иван Попйорданов и Диана Андреева

Бащата на актьора Чочо Попйорданов споделя страстта си към киното и природата с една от най-влиятелните жени у нас.

Тогава той е бил на 76 години.

А тя - на 34. Познават се, движат се в общи среди, но чак през 2014 г. решават да заживеят заедно. И за двамата киното, културата са обща съдба. Общ е и пътят им от 2 години... Мнозина биха се смутили - 42 години разлика! Те не я крият. Просто срещата им е закъсняла. Важното е, че се е случила, пише 24 часа.

Това са Иван Попйорданов и Диана Андреева, хора дискретни - двама близки приятели, които се движат в дискретни приятелски кръгове предимно от кинаджии. Няма одумки и клюки по техен адрес. Не търсят сензация, не желаят медийно внимание, но пък са публични личности. Рано или късно прожекторът се насочва...

Каква хубава новина!, помислихме си, когато тяхната връзка стана явна. От една снимка във фейсбук... Усмихнати, видимо щастливи.

Звъним на Иван Попйорданов. След обичайните следновогодишни пожелания питаме: “Чухме добра новина...” - не успяхме да довършим изречението, за да кажем каква е тя... “Това са глупости”, реагира човекът, с когото обичайно сме водили спокойни разговори. Телефонът онемява.

Решаваме, че връзката е прекъснала. Пробваме отново. Този път реакцията е още по-категорична: “Не се занимавайте с личния ми живот!”

Фразата на любовта всички възрасти са покорни е изтъркана, но е отражение на живота. Такава бурна реакция е необичайна за иначе търпеливия Иван Попйорданов, който е бил на достатъчно отговорни постове и в киното, и в театъра, и в телевизията, за да се е научил да се овладява пред журналистическото любопитство.

Преди три години и половина той преживя най-страшното - първо изгуби съпругата си, с която бяха отбелязали златна сватба. Тя в последните си години беше зле със здравето, парализирана и той предано се грижеше за нея. Дни след края ѝ изпрати и сина си - известния актьор и любимец на публиката Петър Попйорданов-Чочо. Той загина нелепо, падайки на гробищата, където беше отишъл да посади цветя на гроба на майка си, пред очите на приятелката си Даниела.

Тогава Иван Попйорданов понесе всякакви спекулации, не скри сложните взаимоотношения със сина си, не премълча и неговите, и своите грешки. “В нито един език няма дума за човек, изгубил детето си”, каза той в интервю за “24 часа”. После издаде изключително откровена книга с писма до своя син... Не крие, че непрекъснато общува наум с Чочо и често го сънува. А актьорът винаги го гледал усмихнат с огромните си черни очи. Чочо имаше безкрайно добра душа - той се раздаваше за всички, но не щадеше себе си, разсъждава днес татко му.

Той е човекът, на когото звъняхме часове след като дойде вестта, че Чочо е мъртъв. Това е един от най-мрачните моменти в моята работа. Докато му изказвах съболезнования, той ме прекъсна с думите: “Моля ви, трябва да затварям. Пътувам за “Пирогов” да прибера тялото на сина си...” Как не потънах в земята от срам!

Но този път, вдигайки телефона да го попитам за едно хубаво събитие в неговия живот, бях изненадана от реакцията.

Следващият телефонен разговор беше с Даниела - жената, с която Чочо живееше и с която осиновиха дъщеричка. Момиченцето носи името на баба си Катя - расте една малка Екатерина Попйорданова напук на бюрокрацията, която не позволява да вземе фамилията на своя осиновител. Иван Попйорданов е неизменно в помощ на Даниела и Катето, самата Даниела не скри, че има сериозни здравословни проблеми и много разчита на отличните им взаимоотношения. Приехме за дискретен нейния отговор - нито “да”, нито “не”: “Моля, не ме питайте за личния му живот! На този въпрос може да отговори само той, ако пожелае. Била съм коментирала някъде колко съм радостна от тази негова връзка с Диана? Няма такова нещо просто защото никой не ми е звънял по тази тема. А и не е моя работа да давам каквито и да било оценки”, категорична бе тя.

Последен опит - да звънна на самата Диана. Чудя се как ли ще ме отнесе, защото не се познаваме. Виждала съм я само по телевизията - често я канят да коментира културни теми, защото е съосновател и директор на Обсерваторията по икономика на културата, създадена през 1988 г. Ако има някой, който знае колко струва културата в България (в пряк и преносен смисъл), това е Диана Андреева. Красива и ефектна - с леко разрошена коса - нейната запазена марка, с екстравагантни бижута. Не обича да прилича на никого! Тя е на 81-о място в класация за 100-те най-влиятелни българки, правена през 2012 г.

Търся телефона ѝ от Министерството на културата. И от там ми се карат: “Писахте, че нашето момиче Диана е на 44 години, а тя е родена през 1980 г.! От много хубаво семейство е. Дядо ѝ е известният икономист Стефан Стоилов, работил в СИВ в Москва, член на ВС на БСП, директор на Икономическия институт към БАН.” Научаваме още, че Андреева има има бакалавърска степен (2002) и магистърска степен (2006) по специалност “Финанси” от Университета за национално и световно стопанство с магистърски теза “Финансиране на културата и изкуствата”.

Като малка мечтае да стане циркова артистка

А любовта ѝ към изкуството се заражда още в детските години - Диана е свирила 18 години на пиано. Като студентка е обиколила почти всички държави на Европа - била е доброволец в областта на културата. От 25-годишна работи като изследовател по културни политики. Преподавател е по “Маркетинг и реклама” и “Финансиране на сценичните изкуства” в НАТФИЗ “К. Сарафов”. Доцент Биляна Томова, преподавател по икономика на културата в УНСС и партньор на Диана в Обсерваторията по икономика на културата, споделя за нея: “Тя има чистия пламък на искрения човек, който не се страхува да изрече на глас “царят е гол”. Това поражда доверие. Да не забравя и безкрайната ѝ емоционалност и инат, който може да прерасне в серт изблик и да те изкара извън нерви.”

За Диана културата е кауза

Тя е част от онова ново поколение, което обръща страницата в културната политика. През 2010 г. ръководената от нея Обсерватория е един от основните граждански активисти в “Бунтът на киното”. От 2010 г. е съавтор на профила на културната политика на България в Съвета на Европа. Организира за първи път през 2009 г. предизборни дебати “Култура и политика” и ги превръща в традиция на всички последващи избори.

Диана Андреева заедно с екипа си и Столичната община за пръв път провежда изследване за изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм, доказвайки икономическата ефективност на сектора и то по време на криза. Изследването става основа за обхвата на Националната стратегия за развитие на българската култура. “Когато хобито ти стане професия, и най-малките успехи носят голямо удовлетворение”, споделя ентусиазирано тя. Но нейните не са малки...

Точно на тази фина дама звъня, и то по този толкова деликатен явно въпрос. “Разбирам интереса ви, но това не е новина - спокойно ми отговаря тя.

Да, заедно сме с Иван Попйорданов от две години

Това добре личи и от общата ни снимка във фейсбук. Защо са нужни повече думи? Но ние сме хора, които пазят в сянка личния си живот. Предпочитаме да не се шуми около връзката ни. Недейте пожълтява и вие... И пак ви казвам - връзката ни не е новина.”

Сега вече става по-ясно и защо през юни м.г. Иван Попйорданов прие толкова присърце нападки по адрес на работата на Диана Андреева и дори написа отворено писмо до министър Вежди Рашидов, публикувано във в. “Култура” по повод серия статии на Павел Васев на тема “Падението на българското кино”: ... Най-озадачаващото в този авторски “сериал” е, че е фокусиран върху личността на д-р Диана Андреева – финансист (представител на София - творчески град на киното в мрежата на ЮНЕСКО), който вече повече от десет години посвети усилията си в битката за устойчиво развитие на българското кино... Недопустимо е една неотменима част от българската култура и хората, свързани с нея, да бъдат малтретирани по този начин; и всъщност - кому е нужно това?”, възкликва остро Иван Попйорданов.

Явно македонската му кръв е кипнала! А той е от род на комити! Иван и Чочо Попйорданови са наследници на славния род от Велес, от който произхождат двама от прочутите македонски революционери - войводата Миле и по-малкият му брат Йордан Попйорданов-Орце, водач на солунските атентатори. С майката на бъдещия “хъш” Чочо се запознали в Прага. Иван следвал там филмова и телевизионна техника, а Катя Веселинова била студентка в Медицинския факултет на Карловия университет (по-късно се посвещана на педиатрията). През 1962 г. Иван Попйорданов се дипломирал и двамата се оженили.

Иван Пойорданов е потомствен планинар. Баща му е един от основателите на Юношеския туристически съюз и БТС. В онези романтични времена всеки носел в раниците си камъни и тухли, за да се изграждат хижите на Витоша - прекрасна традиция, която носи възрожденски привкус. Иван бил на шест години, когато баща му го завел до Черни връх. На осем изкачил Мусала. А Диана признава, че си почива с “градинарски труд”, и казва, че природата я прави щастлива, вълнува се от нейното опазване. Ето още една обща тема, която да ги направи щастливи заедно!

НЕЙНИЯТ ВЪЗХОД...

Тя е сред 100-те най- влиятелни българки

Диана Андреева е на 81-о място в класация от 2012 г. за работата си като директор на Обсерватория по икономика на културата. Не обича да прилича на никого и запазената ѝ марка е рошава прическа.

...НЕГОВОТО ПАДЕНИЕ - Подава си оставката като шеф на БНТ

През 1998 г. не завършва тригодишния си мандат - след година подава оставка в знак на протест срещу решението на НС да ограничи времето за реклама в праймтайма. Отиването му в Сатиричния театър тръгна с гаф. Бе съобщено, че директор е актьорът Иван Попйорданов, бъркайки явно бащата и сина.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари