42,4 градуса в Русе

4
Няма сигнали за пострадали от горещината хора
Няма сигнали за пострадали от горещината хора

Температурата на плочка от черен гранит в центъра на града е над 60 градуса

Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Това не е рекорд. Най-горещо на 25 юли е било през 1987 година. Тогава термометрите са отчели 43,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 г. - 13 градуса.

Температурата на плочка от черен гранит в центъра на града е над 60 градуса, а яйце може да бъде опечено за трийсетина минути, показа експеримент.

Поради високите температури на обособен от Общината временен пункт в центъра на града се предоставя безплатна минерална вода, а фелдшер измерва кръвното налягане на желаещите минувачи и ги съветва как да се пазят от жегата. "В обедно време, когато са най-високи температурите да не обикалят площада, защото е много горещо. Да пият повече течности, да носят по-леки дрехи и да търсят сянката", каза Гюнсели Ниязи - медицински фелдшер, цитирана от БТА.

А според русенци спасението от жегите са морето и басейните. "Русенци могат да се спасят от жегите, като отидат на море, на басейн или да си разхладят краката в шадраванчето. Сладоледът и студената вода също дават енергия на организма и тялото се охлажда", казва Силвия, която срещаме на централния площад.

Русенци знаят как да се пазят от жегата, тъй като до късния следобед не са постъпвали сигнали за почувствали се зле от горещото време хора, каза директорът на "Спешна помощ" в Русе д-р Иванка Маринова, цитирана от БТА.

Главен инспектор Светослав Войчев от противопожарната служба в крайдунавския град коментира, че обстановката в Русенско е спокойна, като от сутринта до късния следобед огнеборците са реагирали само на два сигнала за запалени сухи треви и храсти. Той призова жителите на региона да спазват всички противопожарни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    daskal
    До 11 - плюс-минус, така беше. Специално тези неща, въпреки тоталитарните времена, създаваха усещане за свобода. Билетчето за градския басейн в Парка на младежта бе 20 стотинки - тоест на цената на една триъгълна баничка. Все едно днес да е 2 лева, а не 12 лв. и 15 лв.! Малцина знаят, че този басейн си има свой независим от ВиК водоем (кладенец), така че водата му е безплатна! И не, не е носталгия! Не е носталгия например и споменът, че някога РЕДОВНО се миеха улиците. Водоноските зареждаха на реката и обливаха из целия град. Редовно! Ставаше прохладно и чисто. Ето тези неща можеха да се продължат, това можеше да е някаква приемственост.
  • 3
    11
    плюс минус
    Хем ни е забранено да се къпем в Дунава, хем изтърбушиха градския басейн да строят нов. По времето на соца басейните в парка бяха три - за големи, за юноши, за малки деца. На реката имаше плаващ басейн "Лебеда". На остров Матей съблекални, душове, скара-бира, конкурси за красота. До остров Лилека пътуваше корабче.
  • 5
    10
    Гост
    Човешкия организъм се адаптира. Здравия да поясня. Трябва да се внимава с децата. Възрастни и хора с придружаващи заболявания също с голямо внимание да се отнасят към времето за разходки. Като положителен ефект от жегата мога да отбележа намаляне на теглото.
  • 2
    9
    Тунис
    Вчера в Тунис беше 56 градуса по Целзий. На сянка. И на никой не му пукаше.
  • 7
    8
    sdfnmdvnmv
    бях по задачки на вънка ,е гадно е
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари