40 литра дъжд на квадратен метър падна вчера в Русе

3
Пазарджик и Русе са градовете, в които валяха най-обилни дъждове
Пазарджик и Русе са градовете, в които валяха най-обилни дъждове

Пазарджик и Русе са градовете, в които валяха най-обилни дъждове

Оправдаха се предупрежденията за райони с проливни валежи и гръмотевични бури, предава БНТ.

От измерените в станциите количества валежи, най-големи са в Пазарджик и Русе – около 40 литра на кв. метър, във Велико Търново, Благоевград и Плевен – около 30.

В Русе вчера кметът Пенчо Милков излезе с предупреждение за очакваното явление от обилни валежи и силен вятър - т. нар. шквал – 15-20 м/сек. Пороят се изсипа без градушки, но остави трайно понижение на температурите, като се очаква дъждовете и студовете да се задържат до края на седмицата.

Продължава да вали интензивно на много места в Източна България и по Черноморието, а в следобедните часове валежи ще има и в югозападната половина от страната, по-значителни в планините там, особено в Родопите.

Застудяването ще продължи - максималните температури в повечето райони ще бъдат между 12° и 18°. В София, след 19° вчера, днес ще бъде не повече от 13°. Ще остане и ветровито, с временно силен северозападен вятър.

През нощта валежите навсякъде ще спрат, на места и облачността ще се разкъса, а вятърът ще отслабне и утре сутринта ще бъде още по-студено, с температури между 2° и 7°, в котловините на Югозападна България - около 0°. В София, след 4° днес, минималната температура утре ще бъде около 1°.

Максималните температури ще останат почти без промяна - между 13° и 18°, в София - около 13°, в комбинация с умерен, временно силен, вече североизточен вятър. След временно спиране, отново ще започнат валежи, на места интензивни, първо в Югозападна България, които през нощта срещу събота ще обхванат цялата страна, включително и Черноморието.

Силен вятър и валежи, на места значителни, ще има и в планините утре, като над 1300 метра ще вали сняг.

Минималните температури в събота ще са в широки граници - от 3° до 12°, а максималните – между 11° до 16°. Ще има и райони с валежи, по-значителни в Източна България.

В неделя ще има и много слънчеви часове, но и райони със следобедни превалявания, а максималните температури слабо ще се повишат.

В понеделник ще бъде почти без валежи и още по-топло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари