4 доказателства, че има полза от завистта

0
Не всяка завист води до негативни последици
Не всяка завист води до негативни последици

Всички знаем за разрушителните сили, които може да предизвика завистта.

Но психолозите различават два вида завист: Ние изпитваме негативна завист към някого, ако смятаме, че успехът му е незаслужен. Но съществува и друг вид завист, която изпитваме когато смятаме, че успехът на другия е заслужен. Тогава завистта не е деструктивна, а мотивираща, пише PsyBlog, сподели Мениджър.

Благородната завист е от този вид, който ви кара сами да прогресирате, за разлика от другия, при който искате да провалите другия.

Ето 4 начина, по които благородната завист може да бъде полезна:

Благородната завист мотивира: Положителната завист може да ви мотивира, стига да се сравнявате с подходящия човек. Ако сте  от една и съща „лига” другият може да ви амбицира за сериозни лични постижения. Подходящите „супер-звезди” предизвикват себеусъвършенстване, вдъхновение и прогрес, когато техният успех изглежда постижим, но и самопринизяване, когато изглежда непостижим. Добре е благородно да завиждаме на хора, които са малко по-добри от нас.

Благородната завист е положителна емоция: Благородната завист е в някакъв смисъл норма – повечето хора автоматично се сравняват с други, които се справят по-добре от тях в нещо.  Това може да ни даде надежда и вдъхновение, което ни кара да се чувстваме добре.

Благородната завист ви прави по-креативни: Хората, които се справят по-добре от нас, могат да ни предизвикат да отключим креативността си на „по-висока скорост”. Участници в изследване са били поставяни в ситуация на сравнение със случаи, които или са заплашвали или са засилвали себеоценката им и след това са били карани да изпълняват определени задачи. Тези, които са били сравнявани със заплашващи себеоценката случаи се представяли далеч по-добре от тези в контролната група, докато тези, които са били сравнявани с незаплашващи случаи се представяли по-зле.”

Благородната завист ви прави по-умни: По същия начин, по който благородната завист може да ви мотивира да сте завистлив в добрия смисъл на думата може да ви направи по-умни. Психолози откриват през 1999 година, че ученици, които се сравняват с другите се справят по-добре в училище.

Не всяка завист води до негативни последици. Ако не е деструктивна има шансове тя да има положителен ефект върху вас. 

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари