4 200 лева ще струва всяка една от новите машини за изборите

0
13 милиона лева за 1637 машини
13 милиона лева за 1637 машини Видео: БНТ

4200 лв. ще струва всяка една от новите 1637 изборни машини, които ще дойдат от "Смартматик".

Цената на поръчката е около 13 млн. лева. Това каза в ефира на БНТ Димитър Димитров от ЦИК. Припомняме, че "Сиела" поиска 15 млн. лева за 1500 устройства.

Около 4200 лева са стрували и старите машини, каза Димитър Димитров. В сделката със "Смартматик" за приблизително 13 млн. лева освен машините ще бъде включен и софтуер. Димитров коментира и че в договора има условие за авансово заплащане на оборудването.

"Всички, които са били налични, сме ги закупили. Даже сме ги закупили в един странен договор, в който три дена след сключване на договора бюджетът през ЦИК и "Информационно" ще изплати на "Смартматик" стойността на оборудването", обясни той.

Според Димитров сделката е класически пример, в който предварително се плаща на монополиста просто защото няма друг изход. Колкото до парите на "Сиела Норма" за старите машини, те още не са изплатени, каза Димитров, защото не всичко очаквано е свършено от фирмата.

"Възможно е да има спор за това дали да се намали цената, която е платена на "Сиела", между другото 2019 година по европейските избори приехме, че има частично неизпълнение и намалихме договорената цена", обясни Димитров.

Всички, които се интересуват от технологията и организацията на гласуването с машини, могат да наблюдават утре изборите в Благоевград, които ще се нещо като репетиция, каза още Димитров. Той изрази и мнение, че гласуването с машини е спорно, защото няма право на избор, а гласуването с бюлетина е най-прекият начин за изразяване на волята на избирателя. Димитров обаче добави, че не очаква опити за "саботаж" при гласуването с машини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

По походката се познава, кой влиза в морето за удоволствие и кой по "работа".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари