3D сувенири от Русе ще популяризират България

0
Дигитален принтер ще изработва сувенири за наши забележителности
Дигитален принтер ще изработва сувенири за наши забележителности Снимка: БГНЕС

Сувенири изработени от 3D принтер в Русенския университет ще бъдат един от основните акценти на българския щанд по време на WTM в Лондон през ноември.

Това каза в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя е на посещение в Русенския университет „Ангел Кънчев“ за подписването на рамков договор за сътрудничество между Министерството на туризма и университета. България ще има специален ъгъл – т.нар. 3D corner, където съвместно с Русенския университет дигитален 3D принтер ще изработва сувенири за наши забележителности, което ще се случи за първи път и ще може на място да раздаваме сувенири от 3D принтер и да покажем изображения от крепостта Сексагинта Приста, Рилския манастир, крепостта „Царевец“, крепостта „Червен“, така че по този начин допълнително да популяризираме нашите обекти.

Ръст на туристите между 5 и 10% прогнозира за зимния сезон министърът на туризма Николина Ангелкова. Етапът е много ранен, но на фона на изключително успешния сезон миналата година с ръст от 19.6% с над 3.4 млн. чуждестранни туристи. За лятото само през активните месеци – юни, юли и август имаме 5.3 млн. туристи посетили страната ни. Приходите са над 3.7 млрд. лева. Само от курорта Слънчев бряг приходите са около 1 млрд. лева, допълни Ангелкова

Предстои да бъде обявен и старта на Единната система за туристическа информация. Вече е получено съгласуване за техническото задание от Агенцията за електронно управление, така че всички системи да си говорят, каза Ангелкова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е против цялостното премахване на преместваемите обекти от плажовете в коментар на изпратеното вчера отворено писмо от работодателски организации, които се обявяват против пълното премахване на преместваемите обекти от плажовете. Ангелкова обясни, че в законопроекта на министерството няма такива предложения.

Ангелкова участва в кръгла маса „Ролята на Русенския университет за развитие на иновациите в туризма“ пред студенти, докторанти и преподаватели. Ще бъдат представени „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния“ и инициативи на студентско спортно-туристическо дружество „Академик“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари