350 слона умряха в Ботсвана

0
Учените наричат зачестилите смъртни случаи „катастрофа“
Учените наричат зачестилите смъртни случаи „катастрофа“

Повече от 350 слона са починали в северната част на Ботсвана

Учените наричат зачестилите смъртни случаи „катастрофа“, а местното правителство все още не успява да получи резултатите от взетите проби, главно поради по-трудната им логистика в условията на пандемията от коронавирус.

Сп. Forbes посочва, че първите смъртни случаи са отчетени през май в делтата на река Окаванго. Министерството на туризма посочи в средата на юни, че повече от 200 слона вече са починали.

Те обаче допълват, че бивните им не са взети, което изключва убийството на слоновете от бракониери.

Вчера от Guardian посочиха, че според последните данни, повече от 350 слона вече са намерили смъртта си в последните месеци.

Жертви са животни и от двата пола, както и от различни възрасти, пише изданието.

Двете основни версии към момента за смъртта на животните са отравяне или неясен патоген. Проби от починалите животни са изпратени в Южна Африка, Зимбабве и Канада.

Популацията от слонове намалява сериозно в последните години. Изследване между 2007 и 2014 г. посочи, че популацията е с 30% по-малко, като преброяването е осъществено по въздуха в общо 18 държави на континента.

Ботсвана е дом на 130 000 слона, което е около 1/3 от всичките животни в Африка. Само в делтата на река Окаванго живеят 15 000 от тях.

През 2014 г. предизентът на страната Ян Кама забрани убийството на слонове, но то беше разрешено отново през 2019 г., като по този начин се позволява на желаещи ловци да убиват слонове срещу заплащане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари