32-рата българска експедиция отплава за Антарктида

1
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" превозва близо 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория на Ледения континент
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" превозва близо 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория на Ледения континент Снимка: БТА / архив

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" превозва близо 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория на Ледения континент

32-ра българска експедиция тръгна към Антарктида. От Варна вече отплава научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий", като се очаква след 45 дни да достигне до остров Ливингстън. Той ще превози близо 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория на Ледения континент.

В тази експедиция ще се работи по 10 проекта, каза пред Радио София проф. Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт.

„Там се правят едни от най-важните открития на Земята. Там е най-голямата природна лаборатория на нашата планета, която не е засегната от антропогенното замърсяване. Там няма постоянно население, няма промишленост и там се правят изследвания в една почти стерилна среда“, каза проф. Пимпирев.

Той добави, че Антарктида заема 1/10 от земната повърхност.

„Ние управляваме този континент, с още 29 държави. Това е бъдещето на човечеството. Освен, че се решават много проблеми на науката, там с процесите на разтапяне на ледниците, ще се решат много проблеми, които могат да се окажат катастрофални за населението на Земята. Аз съм горд, че България е там, имаме полярна база. В тази експедиция освен десетте научни проекта, ние ще построим нова, модерна, научна лаборатория, обясни проф. Христо Пимпирев.

Той добави, че в лабораторията освен българските учени, ще работят и учени от целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари