32-ма ентусиасти преплуваха река Дунав

0

32-ма се впуснаха в надпревара по преплуване на Дунав при Силистра тази година.

Масовото преплуване на реката е винаги през август. Традицията датира от 40-те години на миналия век, като до 1967 година се е провеждала с прекъсвания. Стари речни ветерани си спомнят, че някога участниците са достигали до над 300 души. В последните 4-5 години обаче бройката е драстично намаляла.

В преодоляване на 800-метровото предизвикателство се включиха ентусиасти от всички възрасти – мъже, жени и деца, предава 24 часа. Състезанието е без класиране и има една цел – всеки да преодолее „високите води“ и да достигне брега, като всички получават грамоти награди от организаторите Дунавския клуб и Община Силистра. Всички плувци преминаха предварителен медицински преглед, а катери и лодки се грижиха за безопасността им.

За Мирослав Миткин самото преплуване на Дунав е голямо предизвикателство, въпреки, че той го преодолява за поредна година. И тази година във водите на реката той скочи заедно със сина си. Така му давам пример и на него, и на връстниците му, а и на всички останали, заяви той. Това не е плуване в басейн, в гладки и спокойни води и когато се измориш да стъпиш на дъното, за да си починеш. Крие опасности, но пък успехът над природата е нещо положително за всеки човек, сподели още Миткин.

За 12-годишният Христо Светлинов това е първо преплуване на Дунав. Страхът е бил в първите няколко минути, докато осъзнае, че няма дъно. Представил си, че е в басейна и така успя да излезе на брега сред първите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари