300 нови дървета и храсти ще засадят в Русе

1

Програмата за озеленяване включва кварталите "Чародейка", "Дружба" и "Здравец"

Близо 300 нови дървета и храсти обхваща програмата за залесяване на Община Русе за сезон есен-зима 2022/2023 г., съобщиха от там.

Тази година фокусът е върху озеленяването на кварталите в града. Предвидено е в кв. "Чародейка" да бъдат засадени явор и платан край блокове 304 и 305, както и до детските площадки при бл. 119 и 213.

74 броя туи вече са засадени до детската площадка при бл. 3 в "Дружба", нови дървесни видове ще има и при бл. 13 и 11. В кв. "Здравец" програмата включва вечнозелени храсти, които да подобрят средата до фитнес площадката при бл. 70.

Дейностите започват с премахване на сухите дървета и стари пънове, като залесяване с млади дръвчета ще има и по основните булеварди и в двата парка. В Розариума например ще бъдат отглеждани акация и каталпа.

Със своите над 60 000 картотекирани дървета Русе е един от най-зелените градове в България. Над 80% от тях са били засадени в периода 1955 – 1980 г. и поставени в градски условия стареят и се разболяват много по-бързо. Замяната с нови видове, съобразно природните условия и отстоянието от обектите на градската инфраструктура, се извършва от ДЗЗД „Паркстрой“ по програма, изготвяна ежегодно от отдел „Екология“ и ОП „Паркстрой“.

Община Русе напомня на гражданите, че периодът от ноември до февруари е най-благоприятният за засаждане на нови дървета - след опадането на листата и когато вегетационният период е приключил. От общинската администрация призовават всеки, засадил дръвче, да не забравя за грижата и поливането му в първите две най-важни и критични години от развитието му.

Тук може да откриете изискванията при засаждане на дървета в градска среда, съгласно Приложение 1 към чл. 13 от Наредба № 1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Здравец
    Преди известно време изрязаха абсолютно всички храсти, били неестетични, освен това били укрития за комарите. Сега ще садят. Май само усвоявате. Боклуци.
  • 1
    3
    Гост
    А какво стана с идеята за парк на мястото на казармата?
  • 7
    2
    Rusenec
    Те паркстрой нарязаха толкова дървета в парка, вече не останаха, те се сетили сега да озеленвяват
  • 10
    1
    Питане???
    А кея, кога? Предишната пуканка Стоилов го остави незалесен, другата след него и той нищо не прави. Ще залесите ли кея или ще го правите на летище, щото и с летището в Щръклево толкова я свършихте. Само празни приказки, бай Пенчо и микрофони...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари