22 черни лешояда пристигат в България по екопроект

0
22 черни лешояда ще бъдат отглеждани в България с цел възстановяване на вида им
22 черни лешояда ще бъдат отглеждани в България с цел възстановяване на вида им Снимка: Зелени Балкани

В "Зелените Балкани" очакват голяма пратка от 22 черни лешояда от спасителния център за диви животни в Лос Хорнос, Испания

Това съобщават от българската природозащитна организация, информира 24 часа.

Птиците са спасени в испанския район Екстремадура, те са попаднали при хората вследствие на недохранване и изтощение. Тези млади и неопитни птици получават втори шанс за живот в спасителния център в Лос Хорнос, където специализиран екип ги лекува и ги подготвя за евентуално пускане на свобода в дивата природа.

След като птиците са били възстановени, те са постъпили в спасителния център за диви животни AMUS, който разполага със специализирани съоръжения, за да прекарат там карантинния период преди транспортирането и за да им бъдат направени някои допълнителни изследвания.

В първия ден на март черните лешояди са поели дългия път към България, като транспортирането се координира и организира от Фондацията за опазване на лешоядите (VCF). Пратката от 22 птици ще измине 4000 км по суша през Франция, Италия, Словения, Унгария и Румъния.

След пристигането им в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" птиците ще бъдат прегледани отново и ще бъдат настани в адаптационни волиери, за да свикнат с новия си дом. Там черните лешояди ще прекарат следващите няколко месеца преди да бъдат пуснати на свобода.

Възстановяването на черния лешояд в България е възможно благодарение на подкрепата на Испания, на чиято територия се намира най-голямата популация в света на този вид - над 2 500 гнездящи двойки, повече от половината от тях в Екстремадура.

През последните няколко години регионалното правителство на Екстремадура дарява спасени птици от вида черен лешояд на проекта "Светло бъдеще за черния лешояд" (Vultures Back to LIFE), чиято цел е реинтродуцирането на вида в България. Тази година то е дарило допълнително 22 птици, с което е осигурило общо 59 испански черни лешояда за този проект.

Благодарение на усилията по проекта, миналата година два реинтродуцирани черни лешояда, идващи от Испания, са образували двойка за първи път след изчезването на вида в България, което дава надежда за завръщането вида в страната, посочват от "Зелени Балкани".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари