200 свободни места за учители в Русенско

0
430 първокласници се губят в Русе
430 първокласници се губят в Русе Видео: Русе Медиа

Близо 200 са свободните места за учители в Русенско, но очакванията са те да бъдат заети до началото на учебната година, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Росица Георгиева.

Най-много се търсят начални учители, както и преподаватели по природни науки, английски език, физическо възпитание. Оказва се, че трудно се намират и учители по философия. Според директорите на училища обаче няма да има проблем, тъй като имало позиции, за които са подадени по 30-40 молби, предава Русе Медиа.

Не така обаче стои въпросът с броя на децата, които трябва да бъдат първи клас наесен. Тревожно е разминаването между данните на ГРАО, според които през 2012 г. са родени 1436 русенчета, а след трето класиране за първокласници са записани едва 1003 деца. Причините за драстичното намаляване на бройката с 433 не са ясни, но най-вероятно става въпрос за семейства, напуснали града и страната. Ако няма промяна до първия учебен ден, това ще означава, че ще има 21 паралелки по-малко за 1 клас. Вече е ясно, че в ОУ „Братя Миладинови“ тази година ще има само една паралелка, и то едва от 11 ученици – безпрецедентен случай за училище в кв.“Възраждане“.

Новата учебна година ще облекчи най-после родителите на децата от СУ „Христо Ботев“, които бяха разпръснати на различни места заради ремонта на сградата. Той вече е приключил, както е финализиран и ремонтът в Математическата гимназия. Други три професионални гимназии ще бъдат обновени през 2019/2020 г. – ПГ по икономика, ПГ по строителство и ПГ по механотехника. Единствено за Икономическата гимназия ще има проблем, тъй като там учат на две смени и няма достатъчно стаи. Затова учениците ще карат учебната година в ПГ по електротехника, където има и нужните им компютърни кабинети. Другите две гимназии имат по два корпуса и затова няма да се местят.

По предварителна информация новата учебна година ще започнат 17 949 деца от 1 до 12 клас. Точният им брой обаче ще стане ясен със сигурност на 16 септември, когато ще бъде обобщена информацията от всички учебни заведения на територията на Русенска област.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари