200 души продължават да се надяват блок "Русия" да бъде укрепен

2
Усеща се, непрекъснато скърца блокът, непрекъснато се чува един особен звук, който ни притеснява
Усеща се, непрекъснато скърца блокът, непрекъснато се чува един особен звук, който ни притеснява

През юни домоуправителката на блока Татяна Василева е запознала министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с проблема. Тогава група експерти от община Русе и народни представители са видели на място докъде са стигали сляганията.

Светлана Василева - домоуправител: "Огледаха блока, но казаха, че това не е единственият блок в България, който е в такова състояние.", цитирана от БНТ.

Блокът започва да се накланя след тежкото земетресение във Вранча през март 1977 година. В момента отклонението в горната част е достигнало 80 сантиметра. Сградата е на 10 етажа и всички живеещи в нея се надяват да няма нов силен земен трус.

Светлана Василева- домоуправител: "Усеща се, непрекъснато скърца блокът, непрекъснато се чува един особен звук, който ни притеснява. И нощно време, и през деня. Ако нещо стане някакво земетресение, ние сме обречени на гибел".

Заради конструктивните проблеми на блока, става все по-трудно да се живее в него. През годините местната власт е направила инженерно-геоложки доклад и е открила причините за пропадането.

Спасимир Димитров - директор на дирекция „Обществен ред и сигурност”- община Русе: "Тоя блок е достатъчно висок, сондиран върху ивичести основи, вследствие на преовлажняване се получават такива пропадания, каквито са на блокРусия".

Част от апартаментите вече са празни, защото хората са ги напуснали.

Светлана Василева-домоуправител: “Има доста апартаменти, които не са продаваеми, защото хората като чуят, че блокът е наклонен, не желаят да купуват жилища.”

Вече три години блокРусия” има изрядна документация за саниране, но то няма да започне, докато държавата не намери пари за неговото укрепване.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари